Jičínská Čtyřka už byla pověřena tímto úkolem na jaře, tehdy ale byla služba málo využívána. Ve středu, první den provozu, přišlo hned osm dětí.

„Taky jsem chtěla alespoň pro mladší dceru nabídky využít, ale zdráhala jsem se právě kvůli on-line výuce. Nevěděla jsem, jak to bude fungovat,“ říká maminka sedmileté školačky, která pracuje jako zdravotní sestra v blízké nemocnici.

Jak pověřená škola funguje, k tomu nám podala vysvětlení zástupkyně ředitele Jitka Tománková.„Službu si musí rodiče objednat u krajských úředníků. Děti nevyučujeme, ale ve škole si mohou například napsat úkoly, připojit se k on-line výuce, to není problém,“ ujišťuje nás.

Jablka - ilustrační foto
Sklizeň jablek je v polovině. Komplikuje ji déšť

Dětem se zde věnují vychovatelky, které kvůli distanční výuce přišly o žáky. Nyní pro svěřence vymýšlejí zaměstnání, hry, školáci zde mají i odpočinkový koutek a vycházet mohu ven v rámci školního areálu.Vychovatelky musí kromě péče o děti zvládnout i dokumentaci, pečlivě se tu vedou záznamy o všech příchozích, kteří musí předložit doklad o o bezinfekčnosti, každý den se jim měří teplota, přihlašují obědy. Každý den se třída také kompletně dezinfikuje, po škole se všichni pohybují v rouškách.

Kraj hradí dětem i stravu. Docházet mohou do zdejší jídelny, která nyní vyvařuje také pro děti na distanční výuce. Výdej jídel se řídí podle harmonogramu.S Jitkou Tománkovu se bavíme o distanční výuce žáků, která je nyní prioritní. Učitelé i žáci Čtyřky jsou na ni dobře připraveni, všichni pracují v prostředí Microsoft Teams, což je prý vynikající. Jitka Tománková také zodpověděla, jak reagují děti na odloučení od školy.

Policie, ilustrační foto
Policisté kontrolují dodržování vládních opatření

„Při úterním loučení jsme viděli v dětských očích smutek. Myslím si, že se moc netěšily a máme odezvy, že se jim po kolektivu stýská.“Sociální kontakty jsou pro děti podle Tománkové nenahraditelné.

„Do školy jsem se moc netěšila, ale teď, když tam nemůžu,tak jsem to obrečela,“ přiznala se prvňačka Ema.