Ve škole je celkem 493 dětí, 12 tříd na prvním stupni a deset na druhém (237 žáků). „Máme dvě samostatné budovy, spojené relaxačním centrem, takže relativně jsme mohli děti oddělit,“ říká k situaci, která se mění každou hodinu, ředitel Petr Jindřich. Z deseti tříd druhého stupně je v karanténě pět tříd a dvacet pedagogů, z toho osm pozitivně testovaných. Celkem je na škole více než dvacet pozitivně testovaných.

Mluvčí krajské hygieny Veronika Krajčí potvrdila, že v kraji je výrazně omezena výuka pouze ve vrchlabské škole. Žádná jiná škola zatím nebyla částečně nebo kompletně uzavřena.

Jak jsme ale zjistili, kvůli covidu je od minulého čtvrtka nařízením hygieniků zavřená nově opravená škola v Libuni. Školáci, kteří po dvou letech výuky v penzionu zasedli do školních lavic, si zatím moderních prostor bohužel moc neužili. Ředitelka Radka Víchová nám potvrdila, že osazenstvo málotřídní školy je od čtvrtka v karanténě. V pondělí se pedagogický sbor se všemi žáky podrobil prvnímu testování. Hygienici přijeli přímo před školu. „Byli velice vstřícní, děkujeme, že jsme s dětmi nemuseli cestovat do Jičína,“ vzkazuje ředitelka zdravotníkům.

Nemocnice, lékař - ilustrační foto
Kraj patří k nejbezpečnějším, nemocnice zvládají boj s covidem i ostatní péčí

Náměstkyně hejtmana Martina Berdychová, která má ve své gesci školství uvedla, že ani jedno z krajských školských zařízení zatím uzavřeno nebylo. „Je částečně omezeno vzdělávání v části tříd,“ uvedla s tím, že informace nebude specifikovat. Tvrdí, že část ředitelů škol by ráda přešla na distanční výuku, ale současná legislativa to neumožňuje a ředitelé o tomto kroku nemohou sami rozhodnout.

Střední školy jsou na distanční formu připraveny a také jsou vybaveny technicky, kraj v červnu zakoupil pedagogům za 12 milionů notebooky.

V jičínských školách zatím není situace nijak dramatická. Několik dětí tu bylo v karanténě, ale všechny měly testy negativní. Podle ředitelky 3. ZŠ Michaely Štálové jde spíš o opakující se podzimní virózy a angíny. To potvrdil i vedoucí školského odboru v Jičíně Miroslav Kazda. V Jičíně zatím není žádná ze škol kvůli covidu uzavřena.

V sobotu 12. září uspořádali železničtí hasiči velice dobře zajištěnou a důstojnou oslavu 135 výročí založení své organizace.
FOTO: Železničtí hasiči slavili