VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Čokoláda, fenomén, kterému neodoláte. Do Čech pronikla v roce 1770

Nová Paka - Láká nás vůni, barvou i příchutěmi. Fenomén, kterému lze jen těžko odolat. Pro mnohé je čokoláda neřest, pro naše předky byla pojítkem, které sbližovalo. Dnes si už můžeme vybírat tabulky s pistácií, solí, levandulí, chilli nebo kávou, jahodami. Ochutnat je mohou i návštěvníci výstavy v novopackém Suchardově domě.

30.1.2018
SDÍLEJ:

Sladké mámení v novopackém muzeu  Foto: DENÍK/Iva Kovářová

Město Nová Paka je proslulé nejen výrobou piva, ale také cukrářským řemeslem. To přivedlo ředitelku zdejšího muzea Ivetu Mečířovou na myšlenku představit veřejnosti „sladkou“ expozici, s kterou zabodovala už v Semilech. Přibyly však nové významné prvky. Například prezentace novopackého cukrářství, které vloni slavilo šedesát let.

Světové úspěchy zdejších cukrářů připomínají nejen vystavené sladkosti a dokumenty, ale i medaile. Ředitel Střední školy gastronomie a služeb Petr Jaroš se pyšní: „Naše škola v roce 2008 vyrazila na světovou olympiádu kuchařů a cukrářů do německého Erfurtu s čokoládovým zámkem a přivezli jsme zlato. To nás namlsalo a od té doby jsme posbírali na významných soutěžích celkem 14 medailí, z toho pět zlatých.“

Jiří Čejka pak sáhl do své bohaté sbírky fotografií a výstavu doplnil snímky kaváren a cukráren, připomínající zašlou slávu vyhlášených packých provozoven i jejich současný stav. Poučíte se také ze spousty plakátů, zhlédnete tu formy na výrobu čokolády, technické pomůcky i původní obaly.

„Největší síla v lidském životě je rozlomit si čokoládu na čtyři díly a sníst pak jen jeden. Mně se to nikdy nedaří, já sním nejdříve jeden, pak druhý,“ usmívá se šéf jilemnického muzea Jan Luštinec ještě před tím, než začne odkrývat historii kakaových bobů a čokolády, kterou už Mayové považovali za nápoj Bohů.

Patrně první, kdo pěstovali kakao a konzumovali kakaové boby, jež nazývali „kakawa“, byli Olmékové (1500-400 př. nl), patrně nejstarší lidé ve Střední Americe. Předávali tajemství této potraviny a její mimořádné vlastnosti z generace na generaci.

V době Aztéků se čokoláda dostává do široké populace, nicméně má pořád výsadní postavení, je stále považována za luxusní nápoj. Roku 1492 se čokoláda dostává do Evropy. U španělského dvora, kam ji přivezl Kryštof Kolumbus, s ní opravdu pohořel. Cestovatel Hernando Cortés ji pak přisladil, ochutil vanilkou a čarovnému nápoji přišli Španělé na chuť. Později čokoláda proniká do Itálie, Francie. K nám doputovala v roce 1770.

DRAHÝ NÁPOJ I LÉK

Byla drahým nápojem, záležitostí těch nejzámožnějších vrstev. U nás se servírovala v roce 1770. Objevila se také v lékárnách. Mezníkem bylo oddělení kakaového másla od prášku, vzniká nám dobře známé kakao a kakaové máslo. V roce 1875 se pak objevuje první mléčná čokoláda, 1879 vzniká první konšovaná, v roce 1901 byla založena firma Milka ve Švýcarsku.

U nás vzniká první výrobna čokolády v roce 1839, navazují Orion, Fidor, Diana, Zora, Koliena, Figaro. Za první republiky naše čokoláda pokrývala potřeby celé podunajské kotliny. V roce 1935 a 1936 jsme byli na sedmém místě ve světě ve výrobě čokolády a na pátém místě v Evropě.

ČOKOLÁDA JAKO FENOMÉN

Čokoláda je prý i nejlepším lékem na špatnou náladu. Vybírat musíme ale ty zdravé, které neobsahují žádný přídavný tuk. Takovou vyrábí Chocholaterie Willy & Paulina z Roztok u Prahy. V Nové Pace představují 18 druhů neodolatelné pochoutky. „Osm let trvalo, než jsme spustili výrobu,“ popisuje začátky Pavlína Svobodová. Všechno si manželé vyrábí sami od čokolády po malované obaly. Z osmnácti nabízených druhů jde nejvíce na odbyt ta s levandulí nebo s kávou a mátovým olejíčkem. Jeden ze znalců označil tyto produkty jako mercedesy mezi čokoládami. Kvalitní, velmi zdravé, po kterých se příliš netloustne.

CO JE NA ČOKOLÁDĚ ZDRAVÉ?

Má spoustu prospěšných látek, velké množství antioxidantů, které čistí náš organismus. Spouští i produkci endorfinů, dobré nálady.
Když půjdeme nakupovat čokoládu, o slušné můžeme hovořit, když má podle normy 35 procent kakaové sušiny. Ideální je 70 procentní, pokud chcete jíst zdravě, tak byste si jinou neměli kupovat.

Výstava Sladký život čokolády aneb hořkosladký příběh této neřesti potrvá v Suchardově domě do 8. dubna. Kromě toho muzejní kavárna nabízí v těchto dnech horkou čokoládu a výrobky cukrářů ze zdejší školy, ve kterých tvoří hlavní podíl právě čokoláda.

Autor: Iva Kovářová

30.1.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Ochrana a ostraha - Ochrana a ostraha Vrátný 13 500 Kč Vrátní VRÁTNÝ/-Á OPERÁTOR/-KA (OZP). Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13500 kč, mzda max. 13800 kč. Volných pracovních míst: 4. Poznámka: VRÁTNÝ/-Á OPERÁTOR/-KA (OZP), V případě zájmu volejte na tel. č. 603 322 864 od 8:00 - 18:00 p. Pokorný., Hledáme spolehlivé zaměstnance na pozici vrátný operátor pro pracoviště v Nové Pace, Pražská 470. Pracovní pozice je určena pro OZP. Výkon práce je od 6:00 do 18:00 hodin resp. od 18:00 do 06:00 hodin v předem plánovaných grafových směnách., Certifikát pro výkon profese (ostraha) je výhodou (nikoliv podmínkou) - po zapracování zaměstnance připravíme a umožníme mu certifikát získat. Po vyhodnocení obdržených nabídek proběhne osobní pohovor s vybranými uchazeči přímo v místě budoucího pracoviště.. Pracoviště: "komplexní služby věřitelům "s.r.o. - pracoviště nová paka, Pražská, č.p. 470, 509 01 Nová Paka. Informace: Pokorný, +420 603 322 864. Obchod - Obchod Prodavač, prodejce 14 860 Kč Prodavači smíšeného zboží PRACOVNÍK/-CE OBCHODNÍHO PROVOZU. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14860 kč, mzda max. 19800 kč. Volných pracovních míst: 6. Poznámka: PRACOVNÍK/-CE OBCHODNÍHO PROVOZU - oddělení pekárny, pultů a doplňování na oddělení ovoce a zelenina (noc/noc) - pracoviště Jičín., V případě zájmu se dostavte během otevírací doby k pultu informací prodejny. Můžete psát i na e-mail: 11028paf@cz.tesco-europe.com, bližší informace PO-PÁ od 8.00-14.00 hod na tel.: 725 885 727 pí Petříková., , V ČEM JE PRÁCE NA OBCHODNÍCH JEDNOTKÁCH SPECIÁLNÍ?, Jsme v přímém kontaktu s lidmi, pro které tohle všechno děláme. S našimi zákazníky. Každý den se staráme o jejich spokojenost. Snadno poznáme, že děláme svou práci dobře; spokojeného zákazníka nepřehlédnete., , JAKÁ BUDE VAŠE ROLE U NÁS?, Jako pracovník/ce obchodního provozu jste pro nás tou nejdůležitější osobou na prodejní ploše. Díky vám naši zákazníci dostanou to nejlepší zboží a budou se při nákupech cítit příjemně. Jednoduše řečeno, vaším nejdůležitějším úkolem je udělat našeho zákazníka spokojeného. Navíc každý den je jiný a vy se tak určitě nebudete nudit - můžete si vybrat, zda budete pracovat jako pokladní, na pultech s lahůdkami nebo doplňovat zboží. Budete kontrolovat, aby bylo zboží v regálech doplněno a zda je zajištěna čerstvost produktů a záruční lhůta. A samozřejmě, když vás zákazník požádá o pomoc, budete se mu snažit co nejlépe poradit a nezapomeňte, že s úsměvem jde všechno lépe., , JSTE PRO NÁS TEN PRAVÝ/Á?, - Povídáte si rádi s lidmi a ochota pomoci pro vás není cizí slovo , - Pracujete rádi v týmu a je pro vás důležitá dobrá atmosféra , - Snažíte se dívat na prodejní plochu očima zákazníka, aby u nás měl skvělý zážitek z nakupování , - Nevadí vám práce na směny, - Nemusíte být expert - všechno potřebné vás naučíme , - Pozice pracovníka obchodního provozu rozhodně nemusí být posledním krokem -podporujeme, kariérní růst a váš rozvoj , - Při výběru pracovních směn se vám snažíme vyjít maximálně vstříc. Můžete si u nás vybrat i částečný úvazek nebo brigádu. Nemusíte se tedy rozhodovat, co je pro vás nejdůležitější - zda je to rodina, volný čas nebo kariéra , - získáte slevu 10 % na každý nákup v síti Tesco (po 6 měsících), - Využijte až 6 dní rekondičního volna na základě počtu odpracovaných let, - Můžete se účastnit mnoha aktivit a událostí, které organizujeme pro vás, vaši rodinu i děti, - Vhodné i pro absolventy.. Pracoviště: Tesco stores čr a. s., jičín, Hradecká, č.p. 1104, 506 01 Jičín 1. Informace: Petra Petříková, +420 725 885 727. Gastronomie - Gastronomie Pomocní kuchaři 14 000 Kč Pomocní kuchaři POMOCNÁ SÍLA DO KUCHYNĚ. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: POMOCNÁ SÍLA DO KUCHYNĚ, V případě zájmu kontaktujte paní Lenku Suchardovou na telefonním čísle: 731 449 975 ( PO - PÁ od 9.00 - 14. 00 hod.) nebo osobně se stručným životopisem na adrese pracoviště: Vapos, spol. s r.o., Soudná Jičín ( středa od 10.00 - 11.00 hod.), Požadavky:, praxe v oboru výhodou, spolehlivost, pracovitost, Náplň práce: , výpomoc při vaření a úklid, Jednosměnný provoz od 6.00 - 14.30 hod., , Jedná se o pracovní poměr na dobu určitou 2x 1/2 roku s možností prodloužení na dobu , neurčitou., , Pozice je vhodná i pro občany/-ky EU.. Pracoviště: Vapos, spol. s r.o., 506 01 Jičín 1. Informace: Lenka Suchardová, +420 731 449 975. Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 24 000 Kč Kuchaři (kromě šéfkuchařů) KUCHAŘ/-KA. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 24000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: KUCHAŘ/-KA - pracoviště Hořice., V případě zájmu volejte na tel.: 777315890 p. Slavík nebo pište na e-mail: reznictviuslaviku@seznam.cz., Požadujeme:, - dlouholetá praxe s vařením (vyučení není podmínkou), vaření s pomocí konvektomatu, - náplň práce: vaření, doprava do ostatních prodejen, výpomoc ve výrobě, - aktivní řidič skupiny B, - zodpovědné a samostatné jednání, Nabízíme:, - slušné jednání, - práci v čistém a příjemném prostředí rodinné firmy, - jednosměnný provoz , - zaměstnanecké slevy na maso a uzeniny , - jistotu měsíčního příjmu. Pracoviště: Jaroslav slavík - řeznictví u slavíků, Palackého náměstí, č.p. 78, 508 01 Hořice v Podkrkonoší. Informace: Jaroslav Slavík, +420 777 315 890.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Hořická Střední průmyslová škola kamenická a sochařská.

Vydejte se po stopách tvorby nového pomníku

Fotbalová rozlučka Tomáše Rosického

Hráči McDonald´s Cupu se zúčastnili rozlučky Tomáše Rosického. Co jim vzkázal?

Také sochař Králíček připustil rozpaky nad sochou Věry Špinarové

Nová Paka - Nejen Ostravané od úterka diskutují nad novou sochou loni zesnulé Věry Špinarové v Husově sadu v centru Ostravy. Dílo sochaře Davida Maješčíka za 600 tisíc korun mělo být poctou známé a oblíbené zpěvačce, nepřijala ho ovšem veřejnost ani rodina, neboť se zpěvačce nepodobá. Myslí si to i packý umělec Albert Králíček.

Z okna bytu vycházel kouř, hořelo jídlo na plotně

Hořice - Profesionální hasiči z Jičína a Hořic a dobrovolní hasiči z Miletína a Hořic byli přivoláni do ulice Husova, kde z okna jednoho z bytů vycházel kouř.

Objížďka, to bude dobrodružství!

Hořice – Jedna významná stavební akce je dnes v Hořicích završena, a tou je otevření lávky pro pěší a cyklisty přes silnici I/35.

Basketbalové Sokolky hrají o víkendu doma

Nová Paka - O následujícím víkendu bude hala v Komenského ulici praskat ve švech. V sobotu se v ní hrají utkání celý den od 8.30 až do 20.45 hodin a v neděli dopoledne.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT