VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Čokoláda, fenomén, kterému neodoláte. Do Čech pronikla v roce 1770

Nová Paka - Láká nás vůni, barvou i příchutěmi. Fenomén, kterému lze jen těžko odolat. Pro mnohé je čokoláda neřest, pro naše předky byla pojítkem, které sbližovalo. Dnes si už můžeme vybírat tabulky s pistácií, solí, levandulí, chilli nebo kávou, jahodami. Ochutnat je mohou i návštěvníci výstavy v novopackém Suchardově domě.

30.1.2018
SDÍLEJ:

Sladké mámení v novopackém muzeu  Foto: DENÍK/Iva Kovářová

Město Nová Paka je proslulé nejen výrobou piva, ale také cukrářským řemeslem. To přivedlo ředitelku zdejšího muzea Ivetu Mečířovou na myšlenku představit veřejnosti „sladkou“ expozici, s kterou zabodovala už v Semilech. Přibyly však nové významné prvky. Například prezentace novopackého cukrářství, které vloni slavilo šedesát let.

Světové úspěchy zdejších cukrářů připomínají nejen vystavené sladkosti a dokumenty, ale i medaile. Ředitel Střední školy gastronomie a služeb Petr Jaroš se pyšní: „Naše škola v roce 2008 vyrazila na světovou olympiádu kuchařů a cukrářů do německého Erfurtu s čokoládovým zámkem a přivezli jsme zlato. To nás namlsalo a od té doby jsme posbírali na významných soutěžích celkem 14 medailí, z toho pět zlatých.“

Jiří Čejka pak sáhl do své bohaté sbírky fotografií a výstavu doplnil snímky kaváren a cukráren, připomínající zašlou slávu vyhlášených packých provozoven i jejich současný stav. Poučíte se také ze spousty plakátů, zhlédnete tu formy na výrobu čokolády, technické pomůcky i původní obaly.

„Největší síla v lidském životě je rozlomit si čokoládu na čtyři díly a sníst pak jen jeden. Mně se to nikdy nedaří, já sním nejdříve jeden, pak druhý,“ usmívá se šéf jilemnického muzea Jan Luštinec ještě před tím, než začne odkrývat historii kakaových bobů a čokolády, kterou už Mayové považovali za nápoj Bohů.

Patrně první, kdo pěstovali kakao a konzumovali kakaové boby, jež nazývali „kakawa“, byli Olmékové (1500-400 př. nl), patrně nejstarší lidé ve Střední Americe. Předávali tajemství této potraviny a její mimořádné vlastnosti z generace na generaci.

V době Aztéků se čokoláda dostává do široké populace, nicméně má pořád výsadní postavení, je stále považována za luxusní nápoj. Roku 1492 se čokoláda dostává do Evropy. U španělského dvora, kam ji přivezl Kryštof Kolumbus, s ní opravdu pohořel. Cestovatel Hernando Cortés ji pak přisladil, ochutil vanilkou a čarovnému nápoji přišli Španělé na chuť. Později čokoláda proniká do Itálie, Francie. K nám doputovala v roce 1770.

DRAHÝ NÁPOJ I LÉK

Byla drahým nápojem, záležitostí těch nejzámožnějších vrstev. U nás se servírovala v roce 1770. Objevila se také v lékárnách. Mezníkem bylo oddělení kakaového másla od prášku, vzniká nám dobře známé kakao a kakaové máslo. V roce 1875 se pak objevuje první mléčná čokoláda, 1879 vzniká první konšovaná, v roce 1901 byla založena firma Milka ve Švýcarsku.

U nás vzniká první výrobna čokolády v roce 1839, navazují Orion, Fidor, Diana, Zora, Koliena, Figaro. Za první republiky naše čokoláda pokrývala potřeby celé podunajské kotliny. V roce 1935 a 1936 jsme byli na sedmém místě ve světě ve výrobě čokolády a na pátém místě v Evropě.

ČOKOLÁDA JAKO FENOMÉN

Čokoláda je prý i nejlepším lékem na špatnou náladu. Vybírat musíme ale ty zdravé, které neobsahují žádný přídavný tuk. Takovou vyrábí Chocholaterie Willy & Paulina z Roztok u Prahy. V Nové Pace představují 18 druhů neodolatelné pochoutky. „Osm let trvalo, než jsme spustili výrobu,“ popisuje začátky Pavlína Svobodová. Všechno si manželé vyrábí sami od čokolády po malované obaly. Z osmnácti nabízených druhů jde nejvíce na odbyt ta s levandulí nebo s kávou a mátovým olejíčkem. Jeden ze znalců označil tyto produkty jako mercedesy mezi čokoládami. Kvalitní, velmi zdravé, po kterých se příliš netloustne.

CO JE NA ČOKOLÁDĚ ZDRAVÉ?

Má spoustu prospěšných látek, velké množství antioxidantů, které čistí náš organismus. Spouští i produkci endorfinů, dobré nálady.
Když půjdeme nakupovat čokoládu, o slušné můžeme hovořit, když má podle normy 35 procent kakaové sušiny. Ideální je 70 procentní, pokud chcete jíst zdravě, tak byste si jinou neměli kupovat.

Výstava Sladký život čokolády aneb hořkosladký příběh této neřesti potrvá v Suchardově domě do 8. dubna. Kromě toho muzejní kavárna nabízí v těchto dnech horkou čokoládu a výrobky cukrářů ze zdejší školy, ve kterých tvoří hlavní podíl právě čokoláda.

Autor: Iva Kovářová

30.1.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

annonce-logo

Nabídky práce

+ Podat inzerát

Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič nákladního automobilu28 000 Kč

Řidiči nákladních automobilů, tahačů a speciálních vozidel ŘIDIČ/-KA. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 28000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: ŘIDIČ/-KA, V případě zájmu se dostavte od 8.00-14.00 hod na adresu Žlunice 29., Požadujeme ŘP skup. C, profesní průkaz, fyzickou zdatnost, svědomitost, flexibilitu a schopnost bezproblémové práce.. Pracoviště: Jatky jezdinský, s.r.o., 507 34 Žlunice. Informace: Jaroslav Jezdinský, .

Potravinářství - Potravinářství Řezník, uzenář26 000 Kč

Řezníci a uzenáři ŘEZNÍK/-CE - POMOCNÝ/-Á ŘEZNIK/-CE. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 26000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: ŘEZNÍK/-CE - pracoviště Žlunice., V případě zájmu se dostavte osobně v době od 8:00-14:00 hod na adresu: Žlunice 29., Požadujeme svědomitost a flexibilitu, schopnost bezproblémové práce, možnost zaučení.. Pracoviště: Jatky jezdinský, s.r.o., 507 34 Žlunice. Informace: Jaroslav Jezdinský, .

Gastronomie - Gastronomie Pomocníci v kuchyni14 000 Kč

Pomocníci v kuchyni PRACOVNÍK/PRACOVNICE PRO POMOCNÉ PRÁCE V KUCHYNI A V PROVOZU HOTELU A RESTAURACE. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 14000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: PRACOVNÍK/PRACOVNICE PRO POMOCNÉ PRÁCE V KUCHYNI A V PROVOZU HOTELU A RESTAURACE - Pracoviště Grandhotel Praha v Jičíně ., V případě zájmu volejte v době od 12:00 do 18:00 hod na tel.: 606485748 p. Gabriel nebo posílejte životopisy na e-mail: info@grandhoteljicin.cz., Požadujeme min. základní vzdělání, výhodou znalost ukrajinské kuchyně, samostatnost, smysl pro pořádek a čistotu, pracovitost, zodpovědnost, zdravotní průkaz, flexibilita, pečlivost. Nabízíme PP na dobu určitou, pružná pracovní doba (4 hod na snídaně, 2 hod na oběd, 4 hod na večeře v jeden pracovní den), bez možnosti ubytování na hotelu., Vhodné i pro cizince na pracovní povolení.. Pracoviště: Cf invest spol. s r.o.- grand hotel praha v jičíně, Husova, č.p. 310, 506 01 Jičín 1. Informace: František Gabriel, .

Výroba - Výroba Montážní dělník13 500 Kč

Montážní dělníci ostatních výrobků DĚLNÍK/CE VE VÝROBĚ. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13500 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 10. Poznámka: DĚLNÍK/CE VE VÝROBĚ - pracoviště Jičín., Doporučenky je možné projednat každou středu od 8:00 do 14:00 hod., V případě zájmu zasílejte životopisy na e-mail: vasyl.t@seznam.cz, Jedná se o montážní práce na lince žací techniky., Požadujeme manuální zručnost., Nabízíme PP, ubytování zdarma. Vhodné i pro cizince na zaměstnanecké karty.. Pracoviště: Tanvas s.r.o. - pracoviště jičín, Jungmannova, č.p. 11, 506 01 Jičín 1. Informace: Vasyl Tanynets, +420 776 007 766.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Hokejoví fanoušci v jičínské pivnici Batalion

Hokejoví fanoušci v pivnici sledovali neúspěšné semifinále

Ilustrační foto.

Peníze zubaře na venkov nenalákají

AKTUALIZOVÁNO

Hokejisté v bitvě o finále padli s Ruskem. Zahrají si o olympijský bronz

/FOTOGALERIE/ Šance na medaili ještě žije, zlato z toho už ale nebude. Čeští hokejisté prohráli v semifinále olympijského turnaje s Ruskem 0:3 a budou tak bojovat o bronz. Ze strany národního týmu to nebyl špatný výkon, bohužel znovu vyhořel v koncovce. Svěřenci trenéra Josefa Jandače se v sobotu od 13:10 utkají s vítězem zápasu mezi Kanadou a senzací z Německa.

Kraj bude likvidovat nelegální billboardy. Může to stát miliony

Královéhradecko - Osm stovek nelegálních billboardů stojí kolem silnic I. třídy v Královéhradeckém kraji. Část z nich bude muset být odstraněna na náklady kraje.

Chceme odčinit porážku z Hranic, hlásí před Veselím Krahulec

Jičín - Extraliga házené: Jičín doma hostí poslední celek tabulky.

Opařené dítě, Štěpánkova nová role a marné skandování bělehradských: videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve čtvrtek 22. února 2018.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT