VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Čokoláda, fenomén, kterému neodoláte. Do Čech pronikla v roce 1770

Nová Paka - Láká nás vůni, barvou i příchutěmi. Fenomén, kterému lze jen těžko odolat. Pro mnohé je čokoláda neřest, pro naše předky byla pojítkem, které sbližovalo. Dnes si už můžeme vybírat tabulky s pistácií, solí, levandulí, chilli nebo kávou, jahodami. Ochutnat je mohou i návštěvníci výstavy v novopackém Suchardově domě.

30.1.2018
SDÍLEJ:

Sladké mámení v novopackém muzeu  Foto: DENÍK/Iva Kovářová

Město Nová Paka je proslulé nejen výrobou piva, ale také cukrářským řemeslem. To přivedlo ředitelku zdejšího muzea Ivetu Mečířovou na myšlenku představit veřejnosti „sladkou“ expozici, s kterou zabodovala už v Semilech. Přibyly však nové významné prvky. Například prezentace novopackého cukrářství, které vloni slavilo šedesát let.

Světové úspěchy zdejších cukrářů připomínají nejen vystavené sladkosti a dokumenty, ale i medaile. Ředitel Střední školy gastronomie a služeb Petr Jaroš se pyšní: „Naše škola v roce 2008 vyrazila na světovou olympiádu kuchařů a cukrářů do německého Erfurtu s čokoládovým zámkem a přivezli jsme zlato. To nás namlsalo a od té doby jsme posbírali na významných soutěžích celkem 14 medailí, z toho pět zlatých.“

Jiří Čejka pak sáhl do své bohaté sbírky fotografií a výstavu doplnil snímky kaváren a cukráren, připomínající zašlou slávu vyhlášených packých provozoven i jejich současný stav. Poučíte se také ze spousty plakátů, zhlédnete tu formy na výrobu čokolády, technické pomůcky i původní obaly.

„Největší síla v lidském životě je rozlomit si čokoládu na čtyři díly a sníst pak jen jeden. Mně se to nikdy nedaří, já sním nejdříve jeden, pak druhý,“ usmívá se šéf jilemnického muzea Jan Luštinec ještě před tím, než začne odkrývat historii kakaových bobů a čokolády, kterou už Mayové považovali za nápoj Bohů.

Patrně první, kdo pěstovali kakao a konzumovali kakaové boby, jež nazývali „kakawa“, byli Olmékové (1500-400 př. nl), patrně nejstarší lidé ve Střední Americe. Předávali tajemství této potraviny a její mimořádné vlastnosti z generace na generaci.

V době Aztéků se čokoláda dostává do široké populace, nicméně má pořád výsadní postavení, je stále považována za luxusní nápoj. Roku 1492 se čokoláda dostává do Evropy. U španělského dvora, kam ji přivezl Kryštof Kolumbus, s ní opravdu pohořel. Cestovatel Hernando Cortés ji pak přisladil, ochutil vanilkou a čarovnému nápoji přišli Španělé na chuť. Později čokoláda proniká do Itálie, Francie. K nám doputovala v roce 1770.

DRAHÝ NÁPOJ I LÉK

Byla drahým nápojem, záležitostí těch nejzámožnějších vrstev. U nás se servírovala v roce 1770. Objevila se také v lékárnách. Mezníkem bylo oddělení kakaového másla od prášku, vzniká nám dobře známé kakao a kakaové máslo. V roce 1875 se pak objevuje první mléčná čokoláda, 1879 vzniká první konšovaná, v roce 1901 byla založena firma Milka ve Švýcarsku.

U nás vzniká první výrobna čokolády v roce 1839, navazují Orion, Fidor, Diana, Zora, Koliena, Figaro. Za první republiky naše čokoláda pokrývala potřeby celé podunajské kotliny. V roce 1935 a 1936 jsme byli na sedmém místě ve světě ve výrobě čokolády a na pátém místě v Evropě.

ČOKOLÁDA JAKO FENOMÉN

Čokoláda je prý i nejlepším lékem na špatnou náladu. Vybírat musíme ale ty zdravé, které neobsahují žádný přídavný tuk. Takovou vyrábí Chocholaterie Willy & Paulina z Roztok u Prahy. V Nové Pace představují 18 druhů neodolatelné pochoutky. „Osm let trvalo, než jsme spustili výrobu,“ popisuje začátky Pavlína Svobodová. Všechno si manželé vyrábí sami od čokolády po malované obaly. Z osmnácti nabízených druhů jde nejvíce na odbyt ta s levandulí nebo s kávou a mátovým olejíčkem. Jeden ze znalců označil tyto produkty jako mercedesy mezi čokoládami. Kvalitní, velmi zdravé, po kterých se příliš netloustne.

CO JE NA ČOKOLÁDĚ ZDRAVÉ?

Má spoustu prospěšných látek, velké množství antioxidantů, které čistí náš organismus. Spouští i produkci endorfinů, dobré nálady.
Když půjdeme nakupovat čokoládu, o slušné můžeme hovořit, když má podle normy 35 procent kakaové sušiny. Ideální je 70 procentní, pokud chcete jíst zdravě, tak byste si jinou neměli kupovat.

Výstava Sladký život čokolády aneb hořkosladký příběh této neřesti potrvá v Suchardově domě do 8. dubna. Kromě toho muzejní kavárna nabízí v těchto dnech horkou čokoládu a výrobky cukrářů ze zdejší školy, ve kterých tvoří hlavní podíl právě čokoláda.

Autor: Iva Kovářová

30.1.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Stavebnictví - Stavebnictví Stavební údržbáři budov 11 000 Kč

Stavební údržbáři budov POMOCNÝ/-Á ÚDRŽBÁŘ/-KA - OZP. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 11000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: POMOCNÝ/-Á ÚDRŽBÁŘ/-KA - OZP - pracoviště Nová Paka., Pozice vyhrazena pro OZP dle § 75 zákona o zaměstnanosti., V případě zájmu zasílejte životopisy na e-mail: prace@knitva.cz. , Požadujeme: řidičské oprávnění B, T., Náplň práce: pomocné práce při údržbě strojů a zařízení v textilní výrobě, údržba zeleně a údržba přístupových cest, údržba budov a zařízení budov.. Pracoviště: Knitva s.r.o., Harantova, č.p. 1172, 509 01 Nová Paka. Informace: Zdeněk Věchet, .

Výroba - Výroba Provozní zámečníci, údržbáři 25 000 Kč

Provozní zámečníci, údržbáři PROVOZNÍ ÚDRŽBÁŘ/-KA SLÉVÁRNY - doporučenky je možné projednat každé pondělí a středu od 13,00 do 14,00. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: * * * PROVOZNÍ ÚDRŽBÁŘ/-KA * * * , , pro SLÉVÁRNU VLOŽENÝCH VÁLCŮ, , Potřebujeme manuálně zručného/-nou uchazeče/-ku s vyučením v technickém oboru, zkušeností se svářením a obsluhou VZV. , Vaší hlavní pracovní náplní bude:, * samostatné provádění údržby a seřizování strojů, * výměny opotřebovaných částí, * provádění záznamů, spolupráce při nákupu náhradních dílů, Nabízíme: , * práci ve výrobě kvalitních výrobků s dlouholetou tradicí, * zajímavé mzdové ohodnocení, * další benefity – obědy za 32,- Kč, dovolenou navíc, příspěvek na penzijní připojištění, příspěvky na tábory dětí a rekreaci na odborových chatách v Krkonoších, atd. , * možnost dalšího profesního vzdělávání a růstu, * práci v třísměnném režimu v centru Jičína. Pracoviště: Seco industries, s.r.o. - jičín, Jungmannova, č.p. 11, 506 01 Jičín 1. Informace: Blanka Mašková, .

Stavebnictví - Stavebnictví Zedník 20 000 Kč

Zedníci (kromě zedníků ohnivzdorného zdiva) ZEDNÍK/-ICE. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč. Volných pracovních míst: 8. Poznámka: ZEDNÍK/-ICE - místo výkonu práce - celá ČR., V případě zájmu upřednostňujeme telefonický kontakt s uchazeči v době od 8:00 do 15:00 hod. na tel.: 602 244 200 David Jakubec, Ing. Po následné domluvě je možné zaslat strukturovaný životopis na e-mail: jakubecd@jastav.cz., Požadujeme spolehlivost, praxe výhodou. Vhodné i pro absolventy. Nabízíme zajímavé finanční podmínky odpovídající získané praxi, dovednostem a znalostem, dále zázemí stabilní společnosti s 25 letou působností na trhu práce.. Pracoviště: Jastav, spol. s r.o. [851], Železnická, č.p. 1056, 506 01 Jičín 1. Informace: David Jakubec, +420 602 244 200.

Výroba - Výroba Pomocní dělníci ve výrobě 11 000 Kč

Pomocní pracovníci ve výrobě jinde neuvedení POMOCNÝ PRACOVNÍK/-ICE V ELEKTROTECHNICKÉ VÝROBĚ (OZP). Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 11000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: POMOCNÝ PRACOVNÍK/-ICE V ELEKTROTECHNICKÉ VÝROBĚ (OZP), V případě zájmu zasílejte životopis a profesní dovednosti na prace@knitva.cz., Náplň práce: výroba propojovacích kabelů, možntáž a propojování elektronických zařízení., Vhodné pouze pro OZP.. Pracoviště: Knitva s.r.o., Harantova, č.p. 1172, 509 01 Nová Paka. Informace: Zdeněk Věchet, .


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Videosouhrn 17. srpna 2018

Surovec s kočárkem a 17 ukradených kol za měsíc: prohlédněte si videa dne

Česká Tourist Trophy, Hořice 2017

Motocyklové závody v Hořicích opět přinesou dopravní omezení

Otec se synem vjeli před vlak plný lidí

Železnice - O štěstí v neštěstí může mluvit posádka osobního auta Škoda Fabia, která ve čtvrtek krátce před desátou dopoledne vjela pod vlak. Karambol kupodivu přečkala bez zranění.

Další kazeta na skládce v Libci je dokončená

Libec - Ač je očím naprosté většiny obyvatel skrytá, přesto je to jedna z největších investic poslední doby. Řeč je o rozšíření skládky Popovice - Libec - IV. etapa. Nová kazeta pro skládkování odpadu je hotová a Jičín ji už v pátek začal přebírat k užívání.

Cipískovou stezkou návštěvníky provede Rumcajs s Mankou

Jičín – Cipískova stezka je již od roku 2014 nejoblíbenějším dětským okruhem po Jičíně.

Záchrana zpod kyvadla a 160 netopýrů v ložnici: prohlédněte si videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve čtvrtek 16. srpna 2018.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT