V sobotu se definitivně uzavřely kandidátní listiny do komunálních voleb. Je čas diskutovat, hodnotit a přemýšlet, zda se zastupitelstva výrazně změní, či nikoliv.

Každá strana se na kandidátky snaží získat co nejvíce známých jmen a politických matadorů. Podíváme-li se na jičínské soupisy, zjistíme, že všichni důležití aktéři současné rady v nich figurují na předních místech. Zastavme se ale u dvou jmen, která se vymykají, a to u starosty Jiřího Lišky a druhého místostarosty Vlastislava Matuchy.

U prvního jmenovaného platí, že je v současném zastupitelstvu nejzkušenějším politikem. Do komunálních voleb 2014 však Jiří Liška vůbec nenastupuje a dává najevo, že v politice definitivně končí. „Již teď jsem nejstarším jičínským zastupitelem. Podle mého by teď město měli vést mladší lidé. Dozrálo nám mnoho zajímavých osobností," vyjádřil se starosta při nedávné tiskové konferenci. Svůj postoj naznačil již dříve.

Vlastislav Matucha je na tom podobně. Přestože na rozdíl od Jiřího Lišky ve volbách kandiduje, je až na symbolickém posledním místě. Do zastupitelstva by se tedy mohl dostat pouze tak, že by jej voliči „vykroužkovali" nahoru. Jméno druhého místostarosty najdeme na kandidátce Volby pro město, stejně jako před čtyřmi lety.

V Jičíně se voleb účastní deset politických uskupení.

Za ANO 2011 je lídrem Miroslav Kodydek, za ČSSD Josef Dvořák, za uskupení Jičín pro kulturu a sport a Strana práv občanů jím je Václav Matula. Jičínský demokratický klub vede Miloš Starý, KSČM Petr Kebus, hnutí Patrioti pro Jičín Josef Kubíček, Sdružení občanské demokratické strany a nezávislých kandidátů Ladislav Brykner. Sdružení pro Jičín sází na Petra Hamáčka, TOP 09 na Ivana Truhličku a Volba pro město na Milana Smolíka.

Bratři, jak se patří

Druhé nejlidnatější město jičínského okresu – Nová Paka – nabízí zajímavý příběh dvou bratrů, kteří si prohazují post starosty. Alespoň tak na první pohled působí jejich plán, který se naplní, pokud voliči podpoří hnutí Sportovci pro Novou Paku. Do roku 2010 byl starostou Nové Paky Josef Cogan a do komunálních voleb tehdy šel jako lídr kandidátky „sportovců". Zároveň se však v témže roce ucházel o post poslance za TOP 09. V obou případech uspěl a protože se stal členem Poslanecké sněmovny ČR, vzdal se starostenských ambicí ve prospěch svého bratra Rudolfa Cogana, který byl rovněž zvolen za Sportovce pro Novou Paku. Josef Cogan jako poslanec zůstal jen řadovým zastupitelem města. Rudolf Cogan přitom několikrát naznačil, že si starostenský post příliš nepřál.

Přišel rok 2013, s nim i předčasné volby do sněmovny a vše se změnilo. Josefu Coganovi utekl poslanecký mandát za TOP 09 o pár hlasů a bylo jasné, že pozornost politika se stočí k Nové Pace. Podaří se mu převzít otěže od bratra, nebo někdo bratrské duo sesadí?

Aspirantů je mnoho. KDU-ČSL vede do voleb Luboš Barborka, ČSSD Josef Horák, KSČM František Vitoch a ODS Milan Pospíšil. Na kandidátce Volby pro město svítí jméno Milana Pospíšila, hnutí Otevřena radnice sází na Zdeňka Bakovského a Úsvit vede Radek Pazderník.

Konzervativní Hořice

Při pohledu na seznam hořických kandidátů se vkrádá řada otázek. Jedna z nich zní: podaří se Ivanu Doležalovi udržet starostenské křeslo i po třetí volební období v řadě? ODS, kterou reprezentuje, mu věří a postavila jej do čela své kandidátky. Jde o to, zda si Hořičtí nebudou přát změnu.

Stejně jako v Jičíně a Nové Pace i v Hořicích platí, že své posty se pokusí obhájit důležití činitelé města – a lze říct, že hořické kandidátky obecně působí konzervativním dojmem. Kupříkladu svrchní místa ČSSD obsadili výhradně současní zastupitelé. V čele je zkušená politička Iva Šedivá. KSČM do voleb vede Václav Šmatolán, Volbu pro město Hana Richtermocová, Šanci pro rozvoj Aleš Svoboda a Hořické patrioty s podporou TOP 09 Martin Pour. Ve všech případech jde o současné zastupitele, kteří usilují o znovuzvolení. Do volebního klání v Hořicích však jdou i dva nové subjekty, a sice ANO 2011, v jehož čele stojí Sabina Filáková a Strana svobodných občanů s Hugo Trkalem jako lídrem.