Snad nejhorší situace byla v Nové Pace, a to ve Staropacké a Lomnické ulici. Opustit své domovy byly nuceny dvě rodiny. „Voda se nám dostala až do baráku, žiju tady s devadesátiletou babičkou, kterou jsme nakonec dostávali z domu oknem, dveře už nešly otevřít," popisuje kritické okamžiky nedělního rána Zuzana Svatá. Babička našla dočasné zázemí v budově Střední školy gastronomie a služeb, kde si mohla odpočinout a zahřát se čajem, než se vrátila domů.

Hrůzný budíček
Před povodňovou vlnou utekli oknem i manželé Linkovi. „Vzbudila mě manželka, která už od večera hlídala hladinu blízké Rokytky. Vše se odehrálo mezi šestou a sedmou hodinou," vypráví Martin Link. „Stačil jsem vyjet s auty a uklidit zvířata. Pak už přišel hasič, že musíme pryč. Zachránili jsme jen věci, které se vešli do kufru jednoho auta," popisuje horké chvíle mladý muž.

Přiznává, že po prvním šoku nezbývá než zatnout zuby. „Bydlet zatím máme kde, jsme u prarodičů. Nejdříve musíme všechno uklidit, pak uvidíme, co pojišťovna," míní.

„Já jsem zachránila jen jedny spoďáry," přiznává manželka Lenka. Všude je spoušť a hromady bahna.Voda tu pohltila všechno. S nábytkem si pohrála jak se sirkami, stejně s oblečením, doklady, čistícími prostředky. Hrůza, nepředstavitelné. V místnostech voda dosahovala do výše 1,5 metru. „Nejdřív musí přijít statik a rozhodnout, co s domem dál," vysvětlují nám manželé další problémy. „Držíme se, snažíme se, je to náročné. Každé ráno brečím," svěřuje se Lenka se slzami v očích. Jak jim bylo doporučeno radnicí, manželé požádali o dávky v hmotné nouzi. Ty jim však nakonec nebyli kvůli výši platů přiznány. Takže dar – nedar.

Vymletá stráň
Ve Vrchovině se voda dostala přes hráz zdejší nádrže a přidal se ještě silný tok z polí. Společná vlna pak rozervala stráň pod hrází. „Vše začalo po šesté hodině. „Nádrž nemá pořádný odtok, začala se tu shromažďovat voda, přidala se z polí, tady se to spojilo a výsledek vidíte sama," ukazuje nám na rozervanou stráň pod hrází chalupář Luděk Havel. Vlna se hnala dál zahradami, nevyhnula se domům a garážím. „Bylo to hodně rychlý, během deseti minut, stačil jsem akorát odvézt auto," líčí nám červnové nedělní ráno jeden z místních obyvatel. Jaromír Erlebach ponocoval. Už v noci čistil s hasiči mostky, ke svoji zatopené garáži se dostal až ráno. 

A jdeme dál. Zastavujeme se v truhlárně Martina Smutného. Voda tu vyznačila rysku v půlmetrové výši. Horší je, že se dostala do motorů strojů.
Další zkáza následuje ve Staré Pace. I tady Rokytka opustila své koryto a brala si všechno, co ji v šíři 150 metrů přišlo do cesty. Stojíme u jednoho z domů, který je po rekonstrukci. Jeho majitel ani nemá sílu mluvit. Voda protekla domem. Sousedé zahrádkáři zas přišli nejen o úrodu, ale také o králíky.
V Roškopově a Ústí devastace krajiny a obydlí pokračuje. „Snad je po nejhorším, od roku 1979 to tu nepamatujeme. Vše začalo v neděli ráno po šesté, kdy byla dokonce na dvě hodiny odříznuta cesta do Nové Paky," vzpomíná starostka Staré Paky Věra Hlostová.

Kvůli záplavám musely opustit svůj domov tři rodiny, strženy jsou tři mosty a zdevastované cesty. „Příroda se brání. Dnes mají přijít z Povodí Labe, už léta je upozorňujeme na nutnost protipovodňových opatření, ale stále se nic nedělá," posteskla si nad zoufalou situací starostka.

V neděli ve dvanáct hodin zasedal na novopackém městském úřadě krizový štáb, ještě před tím byly zmapovány nejvíce zdevastované oblasti. Štáb se sešel ještě odpoledne a v pondělí ráno. Řeší se neodkladné záležitosti.

Zaměstnanci technických služeb začali čistit komunikace a odvážet zničené věci od domů. Tajemník Zdeněk Sucharda řeší, jak zajistit potrhané břehy potoků ve Vrchovinské ulici a potok v osadě Vrchovina.

Na sociální odbor města se už obrátilo pět rodin. „Řešíme vyklízení a odstraňování následků, finanční výpomoc, zapůjčování vysoušečů, pro dvě rodiny budeme zřejmě zařizovat náhradní bydlení," konstatuje vedoucí odboru Jana Vrbová. Radnice má k dispozici jeden krizový byt a dále dva vstupní. „Poskytujeme i psychosociální pomoc, je to náročná situace, ale lidé se drží," dělí se s námi o své poznatky Jana Vrbová.

Pomocnou ruku podává Diakonie Českobratrské církve evangelické. Eva Bucharová nabízí zapůjčení vysoušečů. „Ano, v této chvíli máme pro Novou a Starou Paku a další místa připraveno třicet vysoušečů. Se Sborem Jednoty bratrské dáváme dohromady i dobrovolníky, kterým zajistíme pojištění a případné zázemí, stravování uhradí město," dozvěděli jsme se včera po čtrnácté hodině.