"Pojďte si to vyzkoušet. Na kámen nasypete menší hrstku obilí a druhým kamenem jej budete drtit. Nejlépe vám to půjde, když použijete obě ruce," instruuje návštěvníky na podlaze galerie kunsthistorička Jana Schlesingerová.

Série dílen, kterou si zaměstnanci jičínského muzea na srpen připravili, začala v sobotu 6. srpna přípravou jídla a workshopem výroby hliněných nádob a šperků. Vše je to součástí výstavy Bohové a hrdinové o civilizaci na Jičínsku v době bronzové, kterou uvedlo archeologické oddělení v polovině června a potrvá až do konce října.

Hlavní součástí workshopu, který dnes vede archeoložka zaměřující se přímo na dobu bronzovou Lucie Novotná, je nadrtit si vlastní mouku, smíchat ji s vodou a ze vzniklého těsta si na připravené pánvi upéct placku.

Drcení mouky se zdá na první pohled jednodušší, než ve skutečnosti je. Občas je potřeba přitlačit a nepřehnat to se zrny. Jde to pomalu a z repetitivního pohybu tam a zpátky člověka za chvíli bolí záda.

"Teď si představte, že kilo mouky trvá tímto způsobem nadrtit tři hodiny. A každý člověk snědl denně přibližně půl kila mouky. Takže nejspíš musel každý chvilku drtit každý den, aby se uživili," říká archeoložka Lucie Novotná.

K hotové placce, která se skládá pouze z velmi nahrubo nadrcené mouky a vody, přidávají med, sušené ovoce a drcené oříšky. A chutná skvěle. Kousky kamene mezi zuby skřípou jen málo.

Koupání u Jinolických rybníků.
Voda v Jinolicích, na Stříbrňáku a Pastvinách se kazí. Po koupání se osprchujte

Chleba i pivo

Zemědělství a s ním spojené pěstování přenice a ječmene bylo s nástupem neolitu převratným zlomem ve stravování lidí. Do té doby si lidé museli vystačit s tím, co našli nebo ulovili. Pěstování plodin a domestikace zvířat jim tak přinesla variabilnější jídelníček.

"Všechno objevovali metodou pokusu a omylu. Viděli rostlinu, která tvoří klasy a znich vypadávají zrna. Tak je zkusili a zjistili, že se dají jíst," vysvětluje Novotná.

Až do konce léta budou součástí výstavy Bohové a hrdinové v jičínském muzeu workshopy z každodenní činností lidí v době bronzové.Až do konce léta budou součástí výstavy Bohové a hrdinové v jičínském muzeu workshopy z každodenní činností lidí v době bronzové.Zdroj: Deník/Kateřina Chládková

Kromě chleba se lidé z obilí velmi rychle naučili také vařit pivo. V pravěkém jídelníčku podle Lucie Novotné alkohol rozhodně nechyběl, naopak nálezy ukazují, že slavnostní přípitky v honosných picích soupravách hrály při slavnostech a rituálech důležitou roli.

Série dílen, kterou si zaměstnanci jičínského muzea na srpen připravili, začala v sobotu 6. srpna přípravou jídla a workshopem výroby hliněných nádob a šperků. Vše je to součástí výstavy Bohové a hrdinové o civilizaci na Jičínsku v době bronzové, kterou uvedlo archeologické oddělení v polovině června a potrvá až do konce října.

Ilustrační foto
Strojírenská střední v Nové Pace má nového ředitele

"Následovat bude v pátek 12. srpna výroba šperků, o týden později budeme vyrábět textil," zve návštěvníky se zájmem o pravěké civilizace Schlesingerová.

Výstava Bohové a hrdinové představuje život lidí z konce doby bronzové tak, jak jej ukazují archeologické nálezy v regionu. Návštěvníci mohou kromě workshopů navštívit také komentované prohlídky s archeology nebo procházky Jičínem s výkladem o pravěku.