Původní stavba přesáhla dvacet let, Evropská unie vypsala dotační tituly, které se zaměřovaly na obnovu čistíren to byly pro město impulsy, které odstartovaly rekonstrukci zařízení.

„Stará čistička ještě splňovala limity, ale zřejmě v nejbližších letech by došlo k jejich překročení," uvádí další důvod modernizace zařízení místostarosta Stanislav Albrecht.

Práce byly zahájeny vloni v létě poté, co zakázku získala ve výběrovém řízení firma Metrostav. Celkové náklady byly vysoutěženy na 95,3 mil. bez daně a pro Novou Paku to byla jedna z největších investičních akcí, i když výrazně podpořená evropskými penězi.

V červenci letošního roku byla renovace dokončena. Nyní běží dvanáctiměsíční zkušební provoz, po němž bude následovat kolaudace.

Cílem renovace komplexu bylo zajistit efektivní čištění odpadních vod v souladu s předpisy. Dotace z evropských fondů a Státního fondu životního prostředí ČR (SFŽP) je 66,3 milionu korun. Město zbylé náklady hradí pomocí úvěrů.

„Komplikace se při stavbě objevily, ale díky přizvaným odborníkům se podařily odstranit. Jednalo se konkrétně o podloží. Nicméně město při stavbě celkově ušetřilo tři miliony korun," tvrdí Albrecht.

„Stavba byla téměř bezproblémová, s výsledkem jsme spokojeni," hodnotí akci vedoucí investičního odboru Ladislav Stuchlík.

Zařízení obhospodařuje Vodohospodářská a obchodní společnost Jičín. „Jsme spokojeni, připomínky provozovatele byly při stavbě dodrženy, jen jsme se trochu potýkali s velikostí čistírny a pak se vše odehrávalo za provozu, kdy jsme museli splňovat denní limity čištění," objasňuje Luboš Haken z VOS Jičín.

Zmodernizovaný staropacký komplex nyní obsluhují tři pracovníci.

Princip

Čistírna odpadních vod je založena na technologii mechanicko-biologického čištění s nitrifikační a denitrifikační zónou a terciálním stupněm čištění, pracující na principu dlouhodobé aktivace s úplnou stabilizací kalu. Čistírnu provozuje VOS Jičín.

ČISTÍRNA ODPADNÍCH VOD ve Staré Pace prošla celkovou rekonstrukcí.