Ještě v úterý v poledne dosahovala hladina Cidliny v Novém Bydžově asi 70 centimetrů, o půlnoci už měla metr a půl, což je hranice vyhlášení povodňové bdělosti. O tři hodiny později se dostala na 155 centimetrů. První stupeň povodňové aktivity byl na řece ještě ve středu dopoledne. Na první stupeň se zvedla i Cidlina v Jičíně a krátce také Tichá Orlice v Čermné nad Orlicí.

Velmi výrazně - téměř o dva metry - se od úterý zvedla také hladina Tiché Orlice v Týništi nad Orlicí. V úterý dopoledne byla asi na 70 centimetrech, ve středu v poledne už to bylo 2,67 metru. Do prvního povodňového stupně však měla ještě daleko - ten stanoví hranice 3,2 metru. Průtok vzrostl z úterních 11 metrů na středečních 63 metrů krychlových za vteřinu.

„Nyní jsou horní úseky toků řek na poklesu nebo kolísají, stoupají střední a dolní úseky," informovala ve středu kolem poledne Eugenie Hančarová z královéhradeckého ČHMÚ. Podle hydrologů aktuální průtoky řek ve středu dosáhly 100 až 300 procent dlouhodobého únorového průměru. Ve čtvrtek se čeká další vzestup hladin.