Místní si ocenění rozhodně zaslouží, neboť z obecního rozpočtu hradí renovaci kostela, který by jinak chátral. Církev jako jeho vlastník totiž na záchranu nemá a ani údajně v budoucnu nebude mít prostředky.

O opravě církevního stánku polemizovali nejen zastupitelé, ale i místní obyvatelé. Jedna skupina zastává názor, že je součástí obrazu vesnice a zchátralý její vizitce nepřidá. Oponenti tvrdí, že kostel patří římskokatolické farnosti, která by o něj měla jako správný hospodář pečovat.

Rozřešení přineslo hlasování zastupitelů, všech osm se nakonec přiklonilo k opravě z rozpočtu obce. Obnova kostela byla započata už v roce 2006, kdy se renovovala věž, následovala oprava střechy, krovů, římsy a statické zajištění stavby. Posledním krokem je renovace pláště.

„Na projekt jsme získali dotaci z MAS Brána do Českého ráje a také z ministerstva kultury. Za necelý milion nyní obnovíme omítku na třech stěnách kostela, jedna zatím zůstane v původním stavu. Víc peněz totiž nemáme," líčí průběh prací starosta Martin Mitlöhner. Obec bude akci dotovat částkou 270 tisíc korun. Navíc upravila a vydláždila prostor před kostelem a restaurovala sousoší.

„Myslím si, že to byla nutnost, abychom do opravy kostela šli. Bez dotací bychom se ovšem do ničeho nepouštěli," míní Martin Mitlöhner a dodává, že zastupitelé pak musí zvážit, kdy dokončí omítku poslední stěny a vybudují přístupovou cestu.

„Tím s investicemi pro církev končíme," říká rezolutně starosta. Samotný je zklamán z jednání s biskupstvím, ale rozumně říká, že moudřejší vždy ustoupí.

Církevní restituce

Církev bude totiž v rámci restitucí žádat o vrácení některých pozemků i v centru obce a o ty mají Lužanští eminentní zájem.

„Vloni jsme oslovili biskupství, aby námi vložené peníze do rekonstrukce kostela započetlo proti budoucí kupní ceně parcel. Biskupství tuto možnost ale zamítlo," říká zklamaný Mitlöhner.

Právě za kostelem by měla výhledově vzniknout klidová zóna, propojená se zdejším sportovním areálem. Na dalším pozemku je plánovaná výstavba rodinných domků. Obec má šanci získat parcely směnou, i když starosta by byl raději pro koupi.

„Pozemky na výměnu máme vybrány, ale je otázka, jak bude církev vůči nám vstřícná a zda zohlední, že jsme do kostela investovali své prostředky," dodává starosta.