Minulý týden hygienici evidovali celkem 1409 nemocných na 100 000 obyvatel. „Stále také zaznamenáváme nové případy onemocnění chřipkou s klinicky závažným průběhem," upozornila mluvčí. 

Nejvíce nemocných v Královéhradeckém kraji je nyní zejména mezi dětmi ve věku šest až 14 let.
„Z pohledu okresů evidujeme nejvyšší nemocnost opět na Jičínsku a nově také na Trutnovsku. Naopak nejméně nemocných máme hlášeno z okresu Náchod, i zde však došlo k nárůstu počtu onemocnění, a to téměř o čtvrtinu," sdělila Veronika Krejčí.

Hygienici situaci nemocnosti v kraji hodnotí jako pokračování plošné epidemie akutních respiračních onemocnění smíšeného nechřipkového a chřipkového původu. Podle mluvčí je dominujícím kmenem chřipky subtyp A/H3N2.

Šířící se epidemie mimo jiné omezuje návštěvy v nemocnicích. V hradecké Fakultní nemocnici od středy až do odvolání platí plošný zákaz návštěv pacientů na všech odděleních.

Od minulého týdne také platí zákaz návštěv v novobydžovské nemocnici, už dříve se před návštěvami uzavřela nemocnice v Jičíně.

Rychle se šířící epidemie chřipky a respiračních chorob postihuje i školy. V Miletíně kvůli prudkému nárůstu nemocnosti uvažují nad uzavřením školky. Včera jim přišlo pouhých sedm dětí ze čtyřiceti. Obec uvidí, jak se nemocnost vyvine přes víkend, a v pondělí se rozhodne, zda bude školka zavřena. V místní základní škole je situace zatím stabilizovaná. V soukromé škole Bodláka a Pampelišky ve Veliši na Jičínsku onemocněli učitelé na prvním stupni, takže ředitel školy Jan Jiterský musel povolat zálohy. „Pomáhají nám učitelky v důchodu a maminky na mateřské dovolené, které mají pedagogické vzdělání," konstatoval ředitel.