Její kroky mířily do Skotska a záhy se ukázalo, že i zde ji čekají perné chvilky při hledání ubytování i zaměstnání. Díl pátý: Telefonování v angličtině
Nic v českém školství mě nemohlo připravit na telefonování v angličtině. Pronajmout pokoj se mi nějak podařilo, i když po prvním telefonátu komunikoval Pal, indický pan domácí, pro jistotu přes SMSku.

Internetové bankovnictví, které jsem chtěla z toho důvodu, abych nemusela řešit účty přes telefon, se dalo založit jedině po drátě. Asi jen jednou jsem se musela zeptat, co že to paní říkala, a na nejdelší dobu jsem se zarazila u bezpečnostní otázky, kolik že mi bude na příští narozeniny let.

Totální debakl

Pak ale přišel dnešní totální propadák v podobě volání na úřad zajišťující National Insurance Number (něco jako naše rodné číslo), které potřebuje každý, kdo chce ve Skotsku legálně pracovat.

Volala jsem z centra Edinburghu, byla jsem se všemi papíry rozložená na schodech kostela, foukal vítr, kolem jezdila auta, a znuděné paní se silným skotským přízvukem jsem nerozuměla ani slovo. I tak se mě ale řádně dotklo, když se nejdřív dožadovala někoho v mém okolí, kdo umí anglicky, a pak mě chtěla přepojit na českého tlumočníka. Šokovaná jsem zavěsila.

Pak mi volalo neznámé číslo, že mě zvou na pohovor. Jenže se nepředstavili. A já odpověděla na desítky inzerátů. Nenápadně jsem se zeptala, odkud že to volají, odpovědi jsem ale nerozuměla a nechtěla jsem se ptát podruhé.

Co když je to z nějaké pozice, na kterou jsem poslala motivační dopis vychvalující mou neexistující schopnost bez problémů anglicky telefonovat? Už jsem si skoro zoufala, ale pak jsem se zeptala na adresu, které už jsem naštěstí rozuměla a podle které jsem si dohledala, že se jedná o obchod se suvenýry, kam jsem minulý týden osobně nesla životopis.

Když jsem dorazila domů, rozhodla jsem se zkusit zavolat na úřad podruhé. Načež jsem si zase zvedla sebevědomí. Zařídila jsem si, co jsem potřebovala, a ani na mě neposlali tlumočníka. Takže odteď vždycky volám jenom z ticha domova. Příště popíšu, jak jsem se jako jediná Neindka ocitla v chrámu při oslavě svátku Diwali. ⋌(vk)