Její kroky mířily do Skotska a záhy se ukázalo, že i zde ji čekají perné chvilky při hledání ubytování, neřkuli zaměstnání. Nakonec se ale díky její píli poštěstilo a vše začalo směřovat k lepším zítřkům. Tedy, alespoň to tak po získání práce v obchodě se suvenýry a ubytování u indické rodiny, vypadalo. Nic nebylo dále pravdě, život je boj. ⋌(jir)

V minulém díle jsem popsala, jak jsem hledala bydlení, dnes vám poradím, jak v drahém Skotsku vyžít s ubývajícími našetřenými penězi do první výplaty.

Moje peníze šly na charitu

Po celé Velké Británii jsou velmi rozšířené charitativní obchody, kam lidé zadarmo nosí vše nepotřebné, když se v domácnostech chtějí některých věcí zbavit. Tyto předměty se pak dále velmi levně prodávají a výtěžek jde na určitou charitu.

Občas se dá narazit na věci, nad kterými zůstává rozum stát. Koupili byste si snad nefunkční hodiny nebo tričko tak potrhané, že by bylo obtížné ho použít i na mytí podlahy?

Nicméně podařilo se mi sehnat všechno potřebné nádobí. Talíř za libru, každý kus příboru po třiceti pencích, vařečku za půl libry, hrnek za šedesát pencí. S hrncem to bylo horší, první hodinu hledání jsem nalézala samé přes dvacet liber (600 Kč), ale když už jsem se začala smiřovat s tím, že ve Skotsku nebudu vařit, našla jsem jeden za 4,5 libry (135 Kč). Použitý, ale skoro neopotřebovaný.

Hned jsem si pak doma šťastně uvařila rýži ze Sainsbury's, což lze považovat za britskou obdobu Penny Marketu; kilo za 40 pencí. Také jsem v charitativních obchodech sehnala formální oblečení do práce.

Účet u banky zdarma. Zvláštní

Dále jsem v Edinburghu narazila na tzv. Poundland a 99p stores, což jsou obdoby našich obchodů „Vše za 30". Tam jsem si zakoupila pantofle, ramínka na oblečení a nože do kuchyně.
Založila jsem si účet u Bank of Scotland. Vedení je bez poplatku, jakýkoli výběr hotovosti z bankomatu nebo převod peněz na jiný britský účet taktéž, internetové bankovnictví a karta na výběr z bankomatu nebo placení v obchodě i přes internet zadarmo. Pořád v tom hledám nějaký háček, ale nic se neobjevuje, nechápu.

Pouze doprava a bydlení jsou ve Skotsku velmi drahé a tyto výdaje se nedají nijak obejít, pokud se nechcete zařadit mezi bezdomovce či do práce stopovat.

V příští epizodě seriálu se vám svěřím se svou prvotní (ne)schopností telefonovat v angličtině. ⋌(vk)