Letos opět uspořádala výstavní akci Česká květnice, kde prezentovala výsledky své zajímavé práce.

Stěžejní byla expozice rostlin a bylin v chalupě, letos zaměřená na jedlé rostliny. Provedla nás po ní Zdeňka Nikodémová. „Protože v současné době začínají být rostliny populární nejen pro svoji okrasu, ale také jako jedlé, tak se u nás lidé dozvědí, které z rostlin mohou bez obav jíst a kterým se vyhnout," popisuje odbornice.

Varuje nás před náprstníkem, omějí a vlčím mákem. Naopak by nám prý zachutnaly modré zvonky, jetel luční či kvítky hluchavky. Další část výstavy prezentovala na šedesát druhů léčivých bylinek. Představila i naše běžné traviny, pak současně kvetoucí rostliny jako oranžovou lilii cibulkonosou či růži galskou nebo i kouzelnou sivou.

Součástí akce byly sobotní odborné přednášky a květinová slavnost v kostele sv. Jiljí, který skvostně vyzdobily lučními květinami žákyně zahradnické školy v Litomyšli.

Planta naturalis

Planta naturalis je polní botanická zahrada nebo také luční květinové hospodářství. Hlavním zájmem firmy jsou květnaté louky a vše kolem nich. Toto, v České republice ojedinělé pěstování přírodních rostlin, vzniklo v květnu 1993 a má už svou tradici v zakládání květnatých luk výsevem semen. V Markvarticích můžete vidět mnoho druhů rostlin české květeny, velké množství léčivých bylin, zeleného koření i širokou paletu skalniček. Celkem tu pěstují 2 000 druhů rostlin.