Nově jsou v Česku už dvě města, kde se průměrná cena poledního menu přehoupla přes hranici dvou set korun. K Praze, která ji překonala už v prosinci 2022, nyní přibylo i Brno. Jeho obyvatelé za oběd průměrně zaplatí 200,3 koruny. Od začátku roku zaznamenaly výraznější nárůst cen i další regiony, především na severovýchodě Čech. V Liberci, Hradci Králové a Pardubicích stouply během prvního čtvrtletí ceny o více než 2,5 koruny. K výraznému poklesu naopak došlo v Olomouci. Ve srovnání s prosincem zde ceny klesly o 5,7 koruny.

„Ceny obědů v posledních měsících spíše stagnují. K mírným výkyvům dochází v některých regionech, celkově se však už od loňského července drží okolo 185 korun. I v pohostinství se tak jasně projevuje zpomalení růstu spotřebitelských cen. Díky postupnému poklesu výdajů za energie a ustálení nákladů na suroviny mají restauratéři po více než roce vytrvalého růstu konečně možnost udržet ceny jídel na uzdě,“ říká Aneta Martišková, členka vedení společnosti Edenred.

Pravidelné stravování v restauraci se prodraží

Podle průzkumu Barometr FOOD1 chodí během polední pauzy na oběd do restaurace 72 % zaměstnanců, hned čtvrtina (26 %) dokonce uvádí, že často. Pravidelné obědvání v restauraci se však poměrně výrazně promítá do domácích rozpočtů. Za 21 obědů2 v restauraci dnes Češi průměrně zaplatí 3 931 korun. To činí asi 8,5 % průměrné měsíční mzdy. I zde je přitom patrný loňský růst cen. Ještě před rokem si mohli strávníci za stejnou cenu pořídit skoro jeden celý oběd navíc.

Největší část svých měsíčních příjmů aktuálně za stravování zaplatí lidé v Liberci a v Českých Budějovicích, kde se náklady za 21 poledních návštěv restaurace nebo kantýny blíží desetině průměrné mzdy. Na opačné straně spektra se pak paradoxně nachází hlavní město. Ačkoliv jsou v Praze ceny obědů zdaleka nejvyšší, za pravidelné obědy v restauracích pražští zaměstnanci zaplatí jen 8 % průměrné měsíční mzdy, tedy nejméně ze všech regionů.

„Ceny obědů většinou poměrně dobře reflektují výši mezd v jednotlivých regionech. Není tomu tak ale úplně pokaždé. Vedle Prahy vybočují například Karlovy Vary. Ačkoliv se zde ceny drží výrazně pod republikovým průměrem, situace se mění, pokud je vztáhneme ke kupní síle. Na průměrnou mzdu navíc dosáhne jen asi třetina Čechů. Je tedy pravděpodobné, že obědy v práci do rodinných rozpočtů mnohdy zasahují výrazně více,“ říká Aneta Martišková. Jako alternativu proto podle ní zaměstnanci čím dál častěji volí vlastní oběd „z krabičky“.