Jde o zhruba 180 druhů léků a hlavně u těch na vysoký tlak, astma či epilepsii se doplatky zvýšily až o čtyři sta korun. Nejhorší variantou pro pacienty, kteří léky potřebují, že se zvedly doplatky léků, které nelze jiným lékem nahradit.

Například za flixotide diskus 500 na astma se platilo 145 korun, nyní 512 korun, za alphagan na nitrooční tlak pacient dal 49 korun, nyní to je 264 korun.

„Podobných cenových šoků zažili zákazníci několik,“ potvrdila nám Eva Marková, majitelka lékárny Na Zlatém kříži v Hradci Králové – Kuklenách. Doplnila, že věří ve zlepšení stavu zdravotnictví v čele s ministrem Leošem Hegrem. „Situace k lepšímu se například mění ve srovnávání úhrad pojišťovnami. Už se nám také tak často nestává, jak to v minulosti bývalo, že by jeden preparát stál stokorunu a druhý srovnatelný dvě stě korun,“ dodala.

Jak říká, snaží se vyjít vstříc lékařům i lidem, kteří sem s recepty přijdou. „Naší lékárny se změny doplatků zatím příliš nedotkly. Ale například lokren na vysoký tlak v balení pro tři měsíce, který berou i mladí lidé, stál 96 korun a dnes za něj zaplatí 280 korun,“ uvedla.

(vop)