Pěkné slunečné počasí přilákalo na start v Autokempu Rumcajs množství posádek, jelo se podle šipkového itineráře, který někteří viděli poprvé v životě. Délka trasy cca 130 km se tak mohla značně prodloužit, cíl byl v Krkonoších na Benecku.

Legendární motocyklový závod Cena Prachovských skal platil v šedesátých letech v Evropě za jeden k nejvýznamnějších. Do Jičína zavítali závodníci z celého světa.

Slavný závod nebyl přitom jen špičkovou sportovní, ale i společenskou událostí, jež neměla kromě Velké ceny v Brně v tehdejším Československu obdoby. Má samozřejmě své pamětníky.

Na závody rád vzpomíná Bedřich Plecháč, který byl v té době známý jako muzikant a diskžokej. Později byl dlouhá léta náměstkem ředitele Národního divadla v Praze. „Byla to nezapomenutelná doba. Na závody jsme se vždy těšili. Za tuhého socialismu se v Jičíně objevovali jezdci z USA, Kanady, Austrálie, Nového Zélendu, Rhodesie, Jižní Afriky a téměř ze všech zemí především západní Evropy. Jičínští měli možnost poprvé vidět blue jeans, žvýkačky, Coca-colu, poslouchat rokenrol. Otec byl v těch nejslavnějších šedesátých letech ředitelem nebo tajemníkem závodů," vzpomíná Plecháč.

Zanedlouho, konkrétně ve dnech 11. – 12. června, je v Jičíně na programu čtvrtý ročník motocyklového závodu Cena Jičína, kterým se místní Automotoklub Český ráj společně s kluby z Hořic, Nové Paky a Dvora Králové snaží navázat na legendární závod. Okruh měří necelých 3,5 kilometru.