Neřešitelným problémem je rozestavěná bývalá záložna, památkově chráněný objekt, který chtěla obec původně proměnit na komunitní centrum, přestěhovat sem obecní úřad, poštu, knihovnu.

„Nakonec jsme všechno odvolali. Sice jsme získali na přestavbu dotaci, ale náklady z naší strany byly vysoké a také samotný provoz centra by vyšel draze. Budovu jsme chtěli efektně prodat tak, aby se nestala ostudou Pecky, ale aby v brzké době našla nového majitel a také smysluplné využití,“ seznamuje nás starostka Hana Štěrbová s původním záměrem.

Kulturní památka je ovšem už jedenáctým rokem v neutěšeném stavu. V roce 2009 ji od obce koupila za jeden milion pražská firma We Make Media s jednatelkou Ivanou Kaderkovou, manželkou tenisového bosse Ivo Kaderky. Ze stavby, která původně sloužila jako škola, Občanská záložna, později byla využita pro bydlení a pobočku České pošty, mělo vzniknout zázemí pro movitější seniory.

Po opravě volá i peckovská fara, její stav ale není tak bezútěšný.Po opravě volá i peckovská fara, její stav ale není tak bezútěšný.Zdroj: Deník / Iva KovářováSoučasný majitel Ivo Kaderka provedl několik změn, z kterých památkáři nebyli nadšení. „Už roky nereaguje na výzvy packého odboru kultury, aby stavbu dokončil nebo budovu v centru Pecky prodal. Je to pro nás neřešitelný problém,“ postěžovala si starostka.

„Nechtějí s námi spolupracovat, nemáme sílu vlastníka přinutit k dalším krokům,“ přiznala Kateřina Wohanková, referentka státní památkové péče novopackého městského úřadu.

Místo chalupy dům na kolečkách
OBRAZEM: Místo chalupy dům na kolečkách

„Já ten případ vlastně zdědila,“ vzpomíná odbornice a pouští se do vyprávění. „Nejdříve měl pan Kaderka zpracovaný schválený projekt. Provedené stavební práce ale s ním byly v rozporu natolik, že ohrožovaly celou stavbu. Ta byla nakonec pozastavena a celý projekt usnul,“ popisuje situaci.

Jakékoliv výzvy úřadu vůči majiteli ztroskotaly. „Jedině se nám podařilo nařídit zabezpečení objektu, tedy odpojení elektřiny, zakrytí střechy, aby do budovy nezatékalo. Už se nám ale nepodařilo stavbu obnovit. Bohužel, některé objekty mají takový osud. Nechceme to ale vzdát, znovu chci pana Kaderku oslovit, ale nařídit mu nic nemohou,“ krčí rameny Kateřina Wohanková.

S Ivo Kaderkou se nám nepodařilo spojit. Už před lety se ale nechal slyšet, že pokud úředníci z požadavků nesleví, pak to bude mít rozhodně zvláštní vývoj. Objekt zamýšlel prodat ruským zájemcům na Kypru.

Také sousední fara volá po zásahu stavebníku.

Radnice měla připravený česko – polský projekt na její opravu, ten ale nezískal finanční podporu. „Církevní stavbu zahrneme do programu regenerace památkových zón. Cesta bude delší, ale snad jistější,“ konstatuje Hana Štěrbová.