Firma v budovách chce zřídit moderní domov pro seniory. Dohoda uvádí, že má být zachována vnější fasáda a ráz střech domů. Jičínu tak nejen zůstane připomínka po zdemolovaném areálu kasáren, zároveň se rozšíří nabídka služeb ve městě pro starší občany. Veřejné zasedání zastupitelstva se uskuteční ve středu 13. prosince.

„Jsem velmi rád, že prostřednictvím projektu naplňujeme komunitní plán a řešíme jeden z nejpalčivějších problémů, a to je nedostatek kapacit pro čtyřiadvacetihodinovou péči o seniory. Jako bonus vidím to, že se podaří nalézt účel pro chátrající budovy v blízkosti centra města,“ uvedl místostarosta Mgr. Petr Hamáček.

Domov pro seniory bude mít kapacitu 120 lůžek. Mezi původními objekty investor zbuduje přístavbu (spojovací krček), ve kterém bude ze směru od lipové aleje (tj. z ulice Čsl. armády) hlavní vstup. Dva objekty se tím de facto spojí v jednu budovu o třech nadzemních podlažích a podkroví. V prvním nadzemním podlaží, tedy přízemí, bude fungovat společná tzv. domácnost pro sídlící seniory, kde každý pokoj nabídne vlastní koupelnu s toaletami. Kuchyňské zázemí včetně jídelny bude společné. Předpokládaná kapacita pro tuto čtyřiadvacetihodinovou péči je 28 lůžek. V přízemí také vznikne společenská místnost, tělocvična pro seniory, kaple, lázně, kadeřnictví a další služby, protože zařízení nebude sloužit jen sídlícím občanům, ale myšlenka počítá i s návštěvami jiných zákazníků. Také zde bude administrativní zázemí. Ve druhém nadzemním podlaží bude k dispozici 40 míst pro pacienty s Alzheimerovou chorobou, ve třetím bude dalších 54 lůžek pro čtyřiadvacetihodinovou péči, podobně jako v přízemí. V podkrovních prostorách se zřídí technické zázemí. Parkovací stání má vzniknout ze směru od bývalého kasárenského dvora a podle konceptu má být napojené na budoucí ulici.

V neposlední řadě se počítá s tzv. odlehčovací službou, určenou pro rodiny, které trvale poskytují péči seniorovi, ale nechtějí, aby žil ve specializovaném ústavu čtyřiadvacetihodinové péče. O tento typ služby je rostoucí poptávka.
Nové zařízení bude zapadat do územní studie, jež byla na prostor kasáren zpracována v roce 2014 architektonickou kanceláří Cuboid architekti s.r.o. Předkládá řešení nové obytné zóny včetně dopravní obslužnosti. Nabídkové řízení už jednou proběhlo, ale bylo neúspěšné. Město ho proto vypsalo znovu za nižší nabídkovou cenu.

V místě kasáren má vyrůst nová obytná zástavba. Většina kasárenských budov byla stržena v roce 2012. Kromě zmíněných objektů zůstala po kasárnách nemovitost, která dosud je ve vlastnictví Okresního soudu, jenž ji využívá jako sklad. Město Jičín má s vlastníkem již sjednanou dohodu o směně nemovitostí, kdy soud získá od města bývalou kotelnu v ulici Kosmonautů a Jičínu za to předá kasárenskou budovu. Tu potom čeká demolice, protože není v souladu s územní studií na obytnou zónu. Jan Jireš, tiskový mluvčí radnice.