Začínali se závody v rychlosti anebo v délce ujeté trasy. Srazy byly spíše ve znamení bláta a rychlosti. Během dvaceti let se proměnily v pravidelná setkávání přátel se společnými zájmy. Díky tomu se letos i přes velké problémy sjela stálá základna klubu z celé České Republiky. „S účastí jsme byli moc spokojeni, stabilně sem jezdí nadšenci z Františkových lázní, Ústí nad Labem nebo z Brna a ani letos nás nezklamali. Měli jsme zde, stejně jako posledních několik let, 150 historických vozidel a více než 500 návštěvníků,“ říká Jan Zápotocký, předseda klubu vojenských historických vozidel Jičín.

Letošní dvacátý ročník však vynikal nejen významným výročím, ale také problémy okolo pozemku, jejž po celou dobu pravidelně klub využíval k volným jízdám. „I když se nám zástupci města snažili opravdu pomoci, nebyla zde nakonec jakákoli možnost se dohodnout s majitelem chovu dobytka, kterému město v současnosti pozemky pronajímá,“ komentuje situaci Jan Zápotocký. Účastníky tak na komplikace upozornili až na poslední chvíli, ale všichni věrní členové dorazili nehledě na tyto komplikace.

K výročí samozřejmě připravili mnoho zábavných aktivit, například vyhlídkovou jízku po okolí s tematickými soutěžemi, ukázky letounu JAK3. Přišly si na své také děti, které si daly časovku přímo za volanty historických vozů. „Zúčastnilo se jich 28 ve věku šest až osmnáct let,“ doplňuje Jan Zápotocký.

Samotného předsedu na přehlídkách nejvíc přitahují ani ne tak vozy, jako lidské příběhy, které jsou za nimi skryté. Žádný z nich nám bohužel vyprávět nechtěl a obhajuje se tím, že se v klubu všichni dobře znají a jsou skoro jako taková jedna velká rodina. O to více jej mrzí současná situace s pozemkem kolem Zebína, která zřejmě pořádně zamíchá kartami také při přípravách příštího ročníku. „Zatím vůbec nemáme tušení, zda budeme příští sjezd dělat opět tady nebo ne. Budoucnost je pro nás teď velkým otazníkem,“ svěřuje se nám Jan Zápotocký.

Mája Pokorná