„Zpočátku se tvořily fronty, za dva týdny kolegyně vyřídily objednávky 362 čtenářů. Nyní už chodí postupně, fronty se netvoří,“ říká k provozu ředitelka Jana Benešová.

Nejvíce se tu půjčuje doporučená četba, historické romány, thrillery. Z naučných zejména psychologie a pedagogika. Děti se vrací k Harrymu Potterovi.

„Lidé nám také zapůjčené knihy vrací. Upozorňuji, že tolerovat překročení výpůjční lhůty budeme pouze do 15. března. Pokud se k nám čtenáři nedostanou kvůli vládním opatřením nebo z důvodu karantény, prosíme je, aby nám napsali nebo zatelefonovali. V tom případě výpůjčky ještě prodloužíme,“ upozorňuje ředitelka čtenáře.

Od doby uzavření knihovny je podle zdejších knihovnic vyšší zájem o e-knihy. Jako prozíravé se ukázalo zavedení online plateb před více než rokem. Je vidět, že této možnosti čtenáři hodně využívají.

Březen – měsíc knihy

I když lidé do knihovny ani v březnu nesmí, knihovnice připravily na měsíc čtenářů řadu pořadů, ale tentokrát zcela netradičně on-line.

Na středu 10. března knihovna od 18 hodin chystá online besedu se spoluautorkou scénáře k televizní minisérii Božena, spisovatelkou, autorkou scénářů k jičínským muzikálům, učitelkou ZUŠ Jičín Martinou Komárkovou. Připojte se na knihovna.jicin.cz/zive

V úterý 23. března od 14 hodin najdete na webu videonávod na výrobu velikonočního vajíčka.

Jičínská knihovna Václava Čtvrtka se narychlo připravuje na příchod prvních čtenářů. Shání rukavice, roušky, dezinfekci, instaluje ochranný štít ve výpůjčních prostorách.
Jičínská knihovna je třetí nejlepší v republice

Ve středu 31. března od 18 hodin je ve spolupráci s Knihovnou Náchod připravena beseda s Jaroslavem Rudišem. Online spojení z Berlína přes Jičín do Náchoda.

Úspěch knihovny

Knihovna Václava Čtvrtka se vloni zúčastnila soutěže Městská knihovna roku. Koncem roku bylo odtajněno pořadí vítězů. „Být třetí nejlepší knihovnou v celé republice je obrovský úspěch a je vidět, že nadšení, které knihovnice do své práce vkládají, dopadá na úrodnou půdu,“ pochlubila se úspěchem Jana Benešová.

Letošní kampaň s tématem čtenářství je úzce spojena s regionálními osobnostmi. Proto v březnu mimo jiné knihovna nabízí online besedu s autorem knihy Český ráj Jaroslavem Rudišem.

„Čeká nás tradiční vyhlášení Čtenáře roku, letos to bude nejlepší čtenářka e-knih Olga Jakubcová ze Železnice. Ocenění bude předáno, až to bude možné,“ připomíná Jana Benešová.