„Máme zde nové chodníky, vozovku, veřejné osvětlení, dešťovou kanalizaci, stezku pro cyklisty a metropolitní sítě. Je to největší investice města v letošním roce," uvedl včera při prohlídce zrenovovaných ulic starosta Jiří Liška.

Stavbyvedoucí Vladislav Suran doplnil, že opravy byly zahájeny vloni na podzim. V zimě byly práce pozastaveny a kvůli nevhodným klimatickým podmínkám zahájeny až letos v dubnu.

„Trošku nás pozdržel i archeologický průzkum," podotkl.
Bolzanova ulice od křižovatky u základní školy je vybavena v jednom směru pruhem pro cyklisty. V druhém je značení pouze na asfaltu. V Jičíně jde o novinku.

Nová varianta
„Na jedné straně komunikace mají cyklisté svůj vlastní pruh, z druhé strany jedou společně s vozidly. Je to zamyšlení, jak řešit provoz v ulicích města podle místních podmínek. Tady vidíte kompromis. Na jedné části vozovky je tak zajištěno parkování pro automobily, na druhé je dán prostor cyklistům," popisuje situaci projektant Josef Podlipný. Podle původních plánů se prý počítalo s parkováním automobilů na obou okrajích komunikace, nakonec byla zvolena tato varianta, která odpovídá potřebám. 

Jak jsou cyklisté spokojeni se sítí cyklostezek v samotném Jičíně a jeho okolí? Před nemocnicí jsme potkali Martu Bednářovou s dcerou Martou z Mělnicka.
„Ubytovány jsme na Jinolicích a odtud podnikáme výlety. V Jičíně pomalu žádné stezky vyznačeny nejsou. Teď se chystáme do Valdic a hledáme, kudy se máme vydat. Ale Český ráj je rozhodně lépe vybaven cyklostezkami než Kokořínsko. To máte tedy náskok. Jen to samotné město, tady je to špatné," shodují se.