Vydávala je pražská Beaufortova vzdělávací knihovna v Praze, Jungmannova 21. Autorem tohoto populárně vzdělávacího textu byl přítel spisovatelů Jana Nerudy a Svatopluka Čecha, novinář, spisovatel, mladočeský politik, vynikající řečník a autor mnoha románů Servác Bonifác Heller (1845 – 1922).
Autor seznamuje čtenáře ve dvanácti kapitolách s příčinami války, s Prahou před válkou, počátkem války, rakouskou armádou a jejím rozložením, průběhem válečného dění, které se dotklo i východních Čech.

V kapitole páté nazvané Operace prince Bedřicha Karla a generála Herwartha, v části nazvané bitva u Jičína spisovatel líčí válečnou událost a končí toto vyprávění následovně:

Útok na Jičín
„Nějaký čas bylo ticho. Avšak ještě před půlnocí nařízen z pruské strany útok na Jičín, k jehož obraně Clam Gallas zavčas použil saského vojska, která však ještě nebyla v ohni. Tento smělý – a jak se tvrdí – i geniální podnik zdařil se úplně. Jeho provedení bylo svěřeno brigádě Winterfeldově (od Werderovy divize), avšak sotvaže byly první rány padly, dvou stran napadeno a po krutém boji, který až do svítání v ulicích zuřil, musilo saské vojsko ustoupit a Prusové byli pány Jičína."

V následující části této kapitoly nazvané Prusové v Jičíně autor podrobně popisuje chování pruského vojska ve městě od vstupu až po odchod vojáků, věnuje pozornost příjezdu pruského krále a jeho přijetí městskou radou v čele s purkmistrem, kteří přišli prosit, aby město bylo dále ušetřeno.
⋌Pruský král Vilém setrval v Jičíně až do rána 3. července. Toho dne odjel s družinou o páté hodině „kvapně směrem k Hořicím". Heller v tomto sešitovém vydání píše, že „rakouská zpráva uvádí, že padlo v bitvě u Jičína 490 vojáků a 723 že jich bylo poraněno, počet pohřešovaných udává zpráva generálního štábu na 637, zajatých na 3048. Prusové pak udávají svou vlastní ztrátu na 1556 mrtvých, raněných, pohřešovaných. Avšak na tyto číslice netřeba přísahat…"

Servác Bonifác Heller ve zbývajících kapitolách popisuje válečné události v bojích u Trutnova, Náchoda, Skalice, Hradce Králové a řadu dalších zajímavostí podávaných čtivým způsobem. Na tuto brožovanou publikaci byly vydány původní desky provedené barvotiskem v ceně padesáti krejcarů.
Jistě ledacos je už dávno upřesněno a lépe podáno, ale ve své době přinášely obdobné publikace první informace široké veřejnosti podávané opravdu přitažlivou čtivou formou. ⋌Josef Pavlík

Ke článku je připojena fotogalerie z loňského ročníku vzpomínkových akcí na bitvu u Jičína.