"V oblastech jako je východní Polabí, jižní Morava, jihozápadní Plzeňsko, okolí Prahy nebo Českých Budějovic je pravděpodobnost bílých Vánoc nižší než 20 %. Ve středních polohách se pravděpodobnost zvyšuje na hodnoty mezi 30 a 40 %. Ve vyšších polohách – zhruba 600 až 800 m n. m. je pravděpodobnost Vánoc na sněhu cca 40 až 60 %. Na horách (polohy nad 1000 m) pak přesahuje zpravidla 80 %, na hřebenechpohraničních hor i 90 %," uvedl ČHMÚ ve své analýze, kterou doprovodil i řadou map a štědrodenních rekordů z historických měření.

Kdy byl na Štědrý den naposledy sníhKdy byl na Štědrý den naposledy sníhZdroj: ČHMÚ

Mimochodem, nejvíce sněhu na Štědrý den leželo v Hradci v roce 2001 (22 cm), v Pardubicích v roce 1981 (17 cm). Kde ty loňské sněhy jsou, chce se glosovat…

Jestli budou bílé Vánoce letos, je zatím také velmi nejisté:

Stejně jako k období Vánoc patří ozdobený stromek a koledy, patří k nim také zasněžené obrázky lidové vesnice s vánočními zvyky od Josefa Lady.
Bílé Vánoce? Bude buď teplo, nebo zima. Meteorologové vědí, že nevědí

"Rekordní výšku sněhové pokrývky v historii jsme na Štědrý den naměřili v roce 1974 v Krkonoších na Vrbatově boudě, kde leželo 215 cm sněhu. V loňském roce ležel sníh kromě hor jen ve východní polovině našeho území, a to i v nížinách. Například v Ostravě a v Olomouci byly ráno 2 cm sněhu. Maximum sněhu bylo na Šumavě, stanice Blatný vrch zaznamenala výšku sněhové pokrývky 64 cm," píše se v analýze meteorologů. 

Mapa pravděpodobnosti bílých Vánoc dle dlouhodobých měřeníMapa pravděpodobnosti bílých Vánoc dle dlouholetých měřeníZdroj: ČHMÚ