Aktuálně se v médiích propírá cena vajec v době před velikonočními svátky. Od producentů z Královéhradecka putují do obchodních řetězců vajíčka od nosnic klecového chovu za 2 koruny, z podestýlkového až za 2,40 Kč včetně obalu. Marži pak samozřejmě nejvíce ovlivňují prodejní řetězce. Většinou okamžitě po Velikonocích cena vajec markantně klesá.

Česká republika je ve výrobě vajec soběstačná zhruba z 75 procent. Podnik v Soběrazi měsíčně vyexpeduje kolem šesti milionů kusů. Ani toto množství společně s dalšími českými výrobci neuspokojí poptávku na trhu v období Velikonoc. Tu doplňují vejce z Polska, Litvy, případně i Španělska.

„Nejhorší jsou nastavené prodejní akce obchodních řetězců, které poptávají jednorázově například 5 milionů vajec na určitý termín. Bohužel, produkce nosnic se nedá naprogramovat, snášejí stejné množství vajec v běžném období i v období Velikonoc. Čeští výrobci nejsou schopni ze svých chovů pokrýt tyto nárazové dodávky a proto se tu bohužel polská a jiná vejce budou nejspíš objevovat i nadále. A to je to špatné," popisuje ekonomka Dita Bočková tlak řetězců.

Hospodyňky, které se chtějí pustit do barvení kraslic nepotěší ani zpráva, že Mave na Velikonoce žádaná bílá vajíčka nevyrábí. Bílá barva vajec, která se dají velmi dobře barvit a různě zdobit, bývá totiž nejžádanější právě o Velikonocích.

„Jejich výroba je méně efektivní, vajíčka jsou křehčí a tím choulostivější na manipulaci. Na objednávku jsme ale schopni bílá vajíčka dodat," ujišťuje nás Dita Bočková.

SLEPICE OBARVÍ VEJCE ZA VÁS

Přirozeně barevná vajíčka jsou malou raritou. Na trhu nejsou běžná. Ve většině obchodů pořídíte vejce s hnědým zabarvením, bílá jsou ojedinělá. Ale tyrkysová? Jsou sice velmi netypická, ale plemeno Araucana je snáší. Existují také nosnice, jejichž barva vajec připomíná čokoládu. Jsou to maransky. Barva těchto vajec je velmi intenzivní a svým hnědočerveným odstínem připomíná vejce barvená ve slupkách cibule.