Stredná odborná škola ekonomiky, hotelierstva a služieb Jana Andraščíka z Bardejova vyslala do Nové Paky osmičlenný tým studentů, aby zde poznal region, jeho kulturu, památky, jazyk i tradiční bramborové speciality. Slovenští kuchaři společně s domácím týmem připravili pod vedením mistra Pavla Hrušky například zapečené brambory s houbami a masem, bramborové knedlíky plněné uzeným, bramborové šišky a kulajdu. Erika, která studuje v Bardejově čtvrtým rokem, je prostředím packé školy nadšená. „Je to tu velmi pekné, něčo úplné iné než u nás. Jsem rada, že jsem to mohla zažít. Jsou tu úžasný l‘uďa, úžasný kolektiv a práca.“ Spolužák Tomáš hodnotí: „Paka je malé, krásné mestečko, je tu vela památok, mně sa tu páčí,“ pokyvuje hlavou. Oceňuje i packé pivo, prý je velmi dobré.

Učitelka odborných předmětů Jana Pošepná z Nové Paky vnímá celý projekt jako velice přínosný. Češi byli na Slovensku v září a vařili zde typické šarišské pokrmy. „Je to velice přátelské prostředí a skladba jídel podobná,“ pochvaluje si výměnný pobyt.

„Ještě máme před sebou spoustu návštěv, zaměřených na odborné věci z gastronomie a na cestovní ruch,“ doplňuje vedoucí projektu Milena Jarošová. Současný projekt nese název Ukaž, co umíš a je především o předávání zkušeností. „Děti se mezi sebou poznají, skamarádí, poznají nové trendy, technologiju i dochucovanie. Je to fajn, je to velmi dobré, v Nové Pace se nám velmi páčí,“ usmívá se Mariána Kačmariková z Bardejova.

Výstupem z návštěv bude elektronická bramborová kuchařka, doplněná o testy. „Studenti zde najdou vše o bramborách, jejich výživovou hodnotu, druhy brambor, co se z brambor dá připravit i recepty, podle kterých jsme nyní vařili,“ popisuje Milena Jarošová konečný produkt, do kterého mohou žáci obou škol volně nahlížet.