Na umělé plicní ventilaci

U jejího lůžka se máma s tátou denně střídali, což se pochopitelně odrazilo také na finanční situaci rodiny – její maminka od nehody opustila práci a naplno se doma věnuje své dceři. Následkem zranění došlo u Dominiky k otoku míchy, který jí znemožňuje hýbat končetinami a nedovoluje bránici správně podporovat dýchání, proto musí být připojena k umělé plicní ventilaci.

Dopravní kolona
Začala oprava hlavního tahu na Poděbrady

Pojišťovna hradí jen část terapií

Rodiče si uvědomují, že jejich holčička má před sebou ještě dlouhou cestu, ale jako správná bojovnice na sobě denně pracuje. Ačkoli ještě nedávno byla zcela nehybná, dnes již dokáže zahýbat ramínky, rukama a nohama, předchází tomu však velká koncentrace. Rodiče by na doporučení odborníků rádi využili doporučených intenzivních fyzioterapií a pokusili se Dominiku rozhýbat, pojišťovna na ni ale náklady hradí jen z části.

„Úzce specializovanou léčbu bude Dominika absolvovat od konce května do konce června na Neurorehabilitační klinice Axon v Praze, intenzivní terapie nás bude stát necelých 70 000 korun. S ohledem na zdravotní indikaci bude navíc nutné neurorehabilitaci absolvovat opakovaně,“ říká maminka Jitka Valerio. 

Doprava, dopravní nehoda, záchranáři. Ilustrační foto
V Úlibicích boural spící řidič

Pomozte Dominice

Finančně mohou lidé Dominiku podpořit prostřednictvím transparentního účtu 2601572011/2010, spravovaném Nadačním fondem AXON, do zprávy pro příjemce pak stačí napsat “Dominika Jindráčková” nebo variabilní symbol 20009.

„Cílem terapie bude posílení svalového korzetu, trupu, zmírnění dopadu spasticity a zlepšení rozsahu kloubů horních a dolních končetin. Budeme pracovat s hrudníkem a trupem, a mělo by dojít ke zlepšení dechových exkurzí a dechového stereotypu. Určitě bude nutné terapie opakovat, protože na dolních končetinách je poměrně velký projev spasticity a naším cílem je docílit jejího zmírnění.“ říká Jarmila Zipserová, zakladatelka a přednostka kliniky AXON. Existuje navíc naděje, že by v budoucnu mohla Dominika fungovat bez dýchacího přístroje.

Frontu spolkla prodejna švédského nábytkářského řetězce během pár sekund, kdo přišel později, nemusel u vstupu čekat.
Ikea otevírá v Hradci Králové

Fakt, že se jí ze dne na den změnil život, se na její psychické pohodě samozřejmě odrazil, a od nehody proto bere kapičky na uklidnění. Na jejich vysazení zatím reaguje pláčem. Radost a vítané rozptýlení tak Dominice alespoň dělají kamarádi, které může potkávat ve škole. Jasno už má osmiletá Dominika také v tom, s jakou televizní hvězdou by se v budoucnu ráda potkala. Nejvíce si oblíbila herce Davida Gránského, divákům známého ze seriálu Modrý kód.

Ilustrační snímek. Krajské volby
Od generála přes podnikatele až po punkáče. Karty pro krajské volby jsou rozdány

Ve výuce pomáhá asistentka

„Nadšenější dítě byste ve škole nenašli. Pomocí moderní technologie ovládá Dominika monitor očima, píše s námi diktáty, čte i počítá příklady. Ve výuce jí pomáhá asistentka. Spolužáci Dominiku v kolektivu dobře přijali, pomáhají ji a o přestávkách si s ní i hrají,“ říká Mirka Cedidlová, třídní učitelka ze Základní školy Husova v Jičíně.

Jóga na pomoc Dominice

Pomoci Dominice se rozhodla Lucie Pavlištová, která v neděli 28. června pořádá v Milíčevsi lekci jógy Cvičíme pro Dominiku. Akce se koná v zámeckém parku od 9 do 11.30 a celý výtěžek z akce půjde do fondu na pomoc Dominice.

Lukáš Kotlár