Meruňkové stromy jsou na jarní kolísavé teploty obecně hodně náchylné. Vysoké denní teploty střídané nočními mrazy trápí také ovocnáře z Ostroměře Petra Kareše. "My jsme zatím svíce nepálili. Kdyby byly mrazy třeba jen třídenní, ještě by se nám vyplatilo na to období svíce nakoupit. Teď ale trvají soustavně delší dobu a finančně by se nám to ve srovnání s výtěžkem z úrody nevyplatilo. Tak to nechávám na přírodě, ta to zařídí podle svého," vysvětluje.

Karešovo ovocnářství pěstuje v Ostroměři meruňky na jižním svahu, farmář proto doufá, že je přes den slunce prohřeje natolik, že jim noční mráz neuškodí. "Zatím to vypadá, že se drží a bojují. Včely k nám létají a zdá se, že bychom letos alespoň nějaké meruňky sklidit mohli," říká. Kromě meruněk sklízí každoročně také jablka, hrušky, švestky nebo třešně.

Čapí pár hnízdí na komíně u jičínského zimního stadionu každý rok. Na komíně na Lidickém náměstí je prý stejná samice už pošesté.
Čápi se vrátili na Jičínsko. Na komíně u zimáku už zřejmě sedí na vejcích

Podle Luďka Laňara je na odhad letošní sezóny ovoce ještě brzy. "Zatím si netroufám odhadnout, kolik se bude letos sklízet. Více budeme vědět až tak za měsíc. Do té doby mohou ještě přijít silné mrazy a všechno zničit. U nás jsme zapalovali svíce už dvakrát nebo třikrát," doplňuje s tím, že si vzpomíná na loňské jaro, kdy také pálili mnohokrát a střídali se na hlídkách.

Střídající se počasí a extrémní výkyvy na začátku léta se v posledních letech na úrodách negativně podepisovaly. "Uvidíme, jak na počasí zareaguje další ovoce. Nemusí být hluboké mrazy, aby květy prochladly. K tomu může dojít i při teplotách okolo nuly," vysvětluje Kareš. Až podle následujících měsíců bude také možné odhadnout, jestli a jak se na cenách ovoce projeví současná krize a zdražování. "Vyšší ceny pohonných hmot určitě pocítíme při sklizni. Je ale třeba si uvědomit, že jsme součástí globální ekonomiky a ceny u nás ovlivní také úroda v dalších evropských zemích," říká farmář z Ostroměře.

Právě meruňky by podle něj letos zdražovat nemusely. "Myslím, že budeme schopní zůstat na cenách z loňska. Meruňky se k nám dováží z Itálie, kvůli cenám nafty ale budou muset zdražit i oni, tím pádem si my budeme moci udržet ceny. Horší to ale bude s jablky nebo třešněmi," podotýká.

Pan M. s kamarádkou při práci na zahradě.
Kvůli nemoci viděl peklo. Nyní se muž se schizofrenií staví na vlastní nohy

Jablka se do Česka dováží například z Polska, kde mají farmáři tohoto ovoce nadbytek. Obchodní řetězce proto kvůli nízké ceně dávají přednost dovezeným jablkům před lokálními. "Čeští ovocnáři by byli schopni pokrýt tuzemský trh. Ale lidé si ovoce za vyšší cenu kupovat nebudou. Když uvidí v supermarketu jablko za čtyřicet korun, koupí si radši rohlík a počkají, až bude ovoce ve slevě," doplňuje Kareš.