Za hranu kapacit se dostávají nemocnice v hradeckém kraji, který je těžce postižen pandemií koronaviru. „Jediným řešením, které pomůže nemocnicím v Královéhradeckém kraji situaci zvládnout, jsou převozy pacientů do nemocnic mimo kraj,“ přiznává kritickou situaci hejtman Martin Červíček (ODS). Zdravotnická zařízení podle něj už kapacitně nezvládají nárůst covid pozitivních pacientů. Ten přitom vedení kraje očekává i v dalších dnech.

V krajských nemocnicích v úterý odpoledne zbývaly poslední tři lůžka na jednotkách intenzivní péče a devět lůžek standardních. Většina z nich v Jičíně, kde je zatím situace relativně klidnější. „Situace v nemocniční péči napříč krajem je kritická. Lůžkové kapacity, které jsou na maximu možného, jsou skoro vyčerpané,“ varuje i radní pro zdravotnictví Zdeněk Fink (Spolu pro KHK).

Počet příjmů pacientů s covidem za minulý týden narostl asi o čtvrtinu. Nemocnice musí už nyní poskytovat intenzivní péči i mimo JIP. Přibývá nejen pacientů v těžkém stavu, ale také počet pacientů, kteří jsou s covidem hospitalizovaní v mladším věku. Nemocnice se situaci snaží řešit překlady pacientů na lůžka následné péče, to je však možné pouze u těch hospitalizovaných, u nichž to zdravotní stav dovoluje. Takových je ale minimum. Podle kraje jde o jednotky lidí denně.

Na Trutnovsku v úterý začala pomáhat s testováním armáda. Mobilní odběrový tým například přijel na dobrovolné testování do Malých Svatoňovic.
Vojáci vyrazili testovat na Trutnovsko, začali ve Svatoňovicích a firmě Kasper

S žádostí o pomoc se proto hejtmanství obrátilo na ostatní kraje. Několik pacientů museli zdravotníci přemístit mimo kraj už v předchozích týdnech. Teď je ale potřeba výraznější pomoc. „Krajský koordinátor akutní covidové péče proto aktuálně zajišťuje transport 15 pacientů z náchodské nemocnice. Také v následujících dnech budou nemocnice tuto pomoc potřebovat,“ popsala v úterý odpoledne aktuální situaci mluvčí zdravotnického holdingu Lucie Chytilová.

Za větší šíření zřejmě může britská mutace

Podle hejtmana bude jedním z důvodů extrémní situace na Královéhradecku velmi pravděpodobně větší výskyt tzv. britské mutace. Nějaká mutace na zkoumaném genu byla odhalena u 72 procent pozitivních vzorků, které zdravotníci v kraji v posledních dnech zkušebně odebrali. „Proto stále netrpělivě čekáme nejen na potvrzené výsledky Státního zdravotního ústavu, ale i na vyhodnocení ministerstva zdravotnictví k případnému šíření v našem regionu. Považuji to za nezbytné především pro informovanost veřejnosti a k případným dalším opatření,“ uvedl hejtman Martin Červíček.

Covidové oddělení jednotky intenzivní péče v trutnovské nemocnici.
Trutnovsko je stále nejvíce zasaženým regionem v ČR, v okrese je 2573 případů

Situaci má zlepšit mobilní testování

V nejhůře zasaženém okresu v celém Česku má zlepšit situaci antigenní testování pomocí mobilních odběrových týmů. Do obcí na Trutnovsku včera poprvé vyjeli dva mobilní testovací týmy vojáků. „Úspěch mobilního testování, které může pomoci zbrzdit prudký nárůst počtu infikovaných lidí, bude záviset především na zájmu obyvatel trutnovského regionu. Prosím proto všechny místní občany, u kterých je pravděpodobné, že mohli s infekcí přijít do kontaktu, aby se nechali zdarma otestovat,“ apeluje na místní obyvatel radní Zdeněk Fink. Testování se bude provádět v jednotlivých obcích i ve velkých firmách na Trutnovsku.