Otevírá se 53. ročník populárního podniku, který do Jičína přiláká turisty z celého Česka. A organizátoři chtějí být dostatečně připraveni. Na zajištění akce se podílí šest dobrovolníků, v sobotu 30. března pak bude pochod zajišťovat osmdesát nadšenců. Trasy, které jsou každý rok obměňovány, vedou po značených turistických stezkách kolem zajímavých dominant Českého ráje. Novinkou letošního ročníku bude trasa pro historická kola, dlouhá 21 kilometrů.

„Na myšlenku nás přivedla skupina lidí z Nového Bydžova,“ říká Dana Doškářová, když se ptáme na původce nápadu. Zahájení pochodu se opět odehraje na velkém nádvoří jičínského zámku, kde se mohu účastníci zaregistrovat, osvěžit čajem a kde je také cíl tohoto podniku. Všichni se vydají na obvyklé trasy, z nichž nejvyhledávanější jsou dětské a nejkratší trasy pro dospěláky 11 a 24 kilometrů.

„U Libosadu postavíme kuličkovou dráhu, připravíme tvůrčí dílničky a se zdravotnicí si zde mohou zájemci vyzkoušet první pomoc. Pod Čeřovkou u skautské klubovny budou nachystány jízdy traktůrkem i fyzické testy. Pochod oživí ukázka hasičské techniky dobrovolných hasičů z Valdic,“ sčítá nabízené doprovodné aktivity duše podniku, kterého se zúčastní z větší části především Jičíňáci a lidé z okolí. „Poslední dobou chodí i hodně pejskařů, což je moc fajn. Moc si přejeme, aby se pochod všem líbil a každý si první jarní výšlap hezky užil,“ vzkazuje dlouholetá turistka.

„Z devadesáti procent účast ovlivní počasí,“ říká Doškářová, když zavedeme řeč na předpověď. Kdo ale včas dorazí do cíle, získá účastnický list a ještě malou pozornost na památku, překvapení letošního ročníku.

Vloni se pochodu zúčasnilo kolem šesti tisíc platících turistů, jaké bude číslo letos, na to se přijďte do Jičína podívat.

Objízdná trasa kvůli uzavírce železničního přejezdu v Ostroměři od 2. do 8. dubna.
Silničáři zahajují opravy, Ostroměř bude neprůjezdná

Startovní podmínky

Start a prezence: Sobota 30. března od 6.00 do 10.00 hodin, velké nádvoří zámku (Valdštejnovo náměstí 1).

Cíl: Shodný s místem startu v sobotu 30. března do 18.00 hodin.

Odměna: Účastník, který zaplatí startovné, projde kontrolami trasy a přijde včas do cíle, obdrží účastnický list Rumcajsovy rodiny a čaj. Na dětských trasách jsou bonbony, hry a tvůrčí dílny. K potkání bude Rumcajs s Mankou a Cipískem.

Trasy: dětské: 3, 5 a 7 km, dospělácké: 11, 24, 35 a 50 km, cyklistické: 28, 50, 70 km, historická kola: 21 km.

Startovné: 20 Kč pro všechny trasy.

V roce 1966 v Jičíně vznikl 1. ročník dálkového Pochodu Českým rájem – Putování za Rumcajsem. V klubové kronice je první zmínka o pochodu až ze VII. ročníku (1973). Společný start na trasy 55 a 30 km byl u Husova pomníku a účastnilo se 1258 pochodníků. Vzácným hostem pochodu se stal spisovatel Václav Čtvrtek. V závěru byli vyhlášeni Mr. Rumcajs a Mrs. Manka.