Vietnamu se loni dařilo mít šíření nemoci pod kontrolou. Nyní však bojuje s novým ohniskem a nemoc se šíří rychleji. Od konce dubna se nakazilo 3600 lidí v 31 z 63 měst a provincií. To je více než polovina z celkového počtu nakažených, napsala agentura Reuters.

"Po sekvenování genů u nově zjištěných pacientů jsme objevili novou variantu, která je kombinací indické a britské," prohlásil podle VnExpress ministr. "Přesněji, je to indická varianta s mutacemi, které původně patřily britské variantě," dodal s tím, že Vietnam nově odhalenou variantu brzy představí.

Nová varianta se přenáší rychleji než dříve známé typy. Laboratorní kultury nové varianty ukázaly, že virus se replikoval velmi rychle, což vysvětluje, proč se ve velmi krátké době objevilo na různých místech tolik nových případů, uvedl Long.

Na covid zemřelo v Indii již přes 300 tisíc lidí. Nyní ale lékaři musí řešit další problém…
Covid není pro Indii dost. Země nově bojuje i se smrtelnou plísní

Země na jihovýchodě Asie s téměř 98 miliony obyvatel doposud oznámila 6396 nakažených, z toho 47 zemřelo. Long řekl, že nová varianta by mohla být příčinou posledního vzestupu epidemie ve Vietnamu. Země přitom s virem dlouho úspěšně bojovala. ještě na začátku května měla přes 3100 potvrzených případů nákazy a 35 úmrtí. "To, že nová varianta je indická s mutacemi, které původně přináleží britské variantě, je velmi nebezpečné," řekl Long podle Reuters na schůzi vlády.

Zákaz náboženských akcí

Většina nových přenosů viru byla zaznamenána v provinciích Bac Ninh a Bac Giang, které mají mnoho průmyslových zón. Stovky tisíc lidí tam pracují pro firmy jako Samsung, Canon a Luxshare. V Ho Či Minově městě, největší vietnamské metropoli s devíti miliony obyvatel, mělo pozitivní test nejméně 85 lidí v jednom z ohnisek v protestantském kostele, kde věřící seděli těsně vedle sebe a zpívali, aniž by náležitě nosili roušky a dodržovali další preventivní opatření, uvedlo ministerstvo zdravotnictví.

Vietnam mezitím zakázal všechny náboženské akce. Ve velkých městech jsou zakázána velká shromáždění, uzavřeny jsou veřejné parky a obchody či restaurace a bary.

Čína sčítala obyvatelstvo.
Tetičky a strýčkové došli. Čína zírá do demografické pasti

Zatím ve Vietnamu dostal jeden milion lidí vakcínu od firmy AstraZeneca. Minulý týden si země objednala 30 milionů dávek vakcíny Pfizer/BioNTech a také jedná o dodávkách očkovacího preparátu se společností Moderna. Kromě toho vláda jedná o zajištění deseti milionů dávek vakcín z programu COVAX nebo 40 milionů dávek ruské vakcíny Sputnik V.

Viry často vykazují malé genetické změny při reprodukci a nové varianty koronaviru se vyskytovaly téměř od chvíle, kdy byl poprvé odhalen v Číně ke konci roku 2019. Světová zdravotnická organizace (WHO) považuje za obávané čtyři varianty koronaviru, které byly poprvé odhaleny v Británii, Indii, Jihoafrické republice a Brazílii. Ve Vietnamu byly před nově odhaleným "hybridem" objeveny čtyři varianty včetně té "britské" a "indické".