Ve svém prohlášení americké ministerstvo obrany potvrdilo zprávu o nové dodávce zbraní Ukrajině v hodnotě 450 milionů dolarů. Součástí balíčku budou čtyři systémy HIMARS, lodě a čluny pro hlídkování pobřeží a řek a munice, uvedla agentura Reuters.

Washington nový balík pomoci oznámil týden po zprávě, že Ukrajině pošle zbraně za miliardu dolarů.

Britský ministr obrany Ben Wallace počátkem března přislíbil, že Británie dodá Ukrajině raketomety M270. Ministerstvo tehdy neupřesnilo, kolik těchto raketometů a příslušné munice pošle, oznámilo však, že výcvik v obsluze nové techniky absolvují ukrajinští vojáci v Británii. Podle předchozích zpráv v médiích měla Ukrajina k raketometům HIMARS dostat rakety o doletu až 80 kilometrů.

Ukrajinští představitelé argumentují tím, že ukrajinská armáda potřebuje ze Západu především dalekonosné zbraně, aby snížila výraznou převahu ruských vojsk v dělostřelectvu, zastavila ruský postup a mohla přejít do protiútoku.

Rusko rozmístilo na nejzápadnější části svého území rakety Iskander (na snímku), které mohou nést jaderné hlavice. Zda se skutečně v exklávě nachází jaderné zbraně, však nepotvrdilo.
Bude Kaliningrad dalším ohniskem války? Kreml vyhrožuje, spor může ohrozit EU

Američtí představitelé se domnívají, že systémy HIMARS mohou být pro ukrajinskou armádu a její bojové schopnosti velmi hodnotné. Jediný zbraňový systém ale nemůže podle nich zvrátit vývoj války.