Ministryně zdravotnictví Dorothy Gwajimaová oznámila na začátku týdne, že tanzanská vláda zatím neplánuje nákup a distribuci vakcín. Lidem doporučila mytí rukou a tradiční medicíny. V ten samý den v zemi odstartovala kampaň, která doporučuje parní terapii – inhalaci mixu bylinek a léčivých dřev – jako způsob na zamezení šíření covidu. Na sociálních sítích se objevily fotky ministryně Gwajimaové a jejích kolegů, jak zodpovědně inhalují.

„Pro koronavirus v naší zemi není místo. Dokážeme ho zabít, když budeme vdechovat sycené páry a jíst ovoce a zeleninu,“ řekl k tomu ministr regionálních administrativ Sulejman Džafo. Doporučil jíst zázvor, česnek, melouny, pomeranče a citrony k podpoře imunity. Jak informovaly agentury, během několika dní byly aparáty pro inhalování po celé zemi vyprodány.

Indie plánuje do konce roku naočkovat 300 milionů lidí.
Obří země, titánské projekty. Indie naočkuje 300 milionů lidí za sedm měsíců

Epidemiologové tvrdí, že inhalace nemůže nijak pomoci v omezení šíření nákazy. Pojídaní ovoce a zeleniny není sice nic proti ničemu a pro lidské tělo má svá pozitiva, ale v samotném boji s pandemií ničemu nepomůže. Za alternativní přístup k boji s covidem vděčí Tanzánie svému prezidentovi Johnovi Magufulimu. Už v prosinci zakázal nákup vakcín, protože mohou poškodit lidský organismus.

Jak covid postupuje tímto africkým státem, není jasné. Tanzánie je jednou z mála zemí na světě, která o nákaze nepublikuje vůbec žádné údaje. Ty poslední vláda vydala loni v květnu, to zde mělo být 500 nakažených a 20 úmrtí. Už v červnu Magufuli označil zemi za bezcovidovou. Ve stejnou dobu ale americký Úřad pro kontrolu a prevenci nemocí silně nedoporučoval návštěvu této africké země právě z důvodu šířící se nemoci.

Varování před šířením informací

Když tanzanská média zveřejnila zprávu od místní katolické církve, že diecéze zaznamenaly narůstající počet smutečních mší a že mají obavy z šíření nákazy při pohřbech, dostalo se jim od vlády silného varování, aby další informace o covidu či jiných nemocech v zemi už nepublikovaly.

Osmašedesátiletý John Magufuli je bývalý chemik, katolického vyznání. Známým se stal, když prohlásil, že ženy, které odkládají těhotenství, jsou líné. Podle něho by se neměly používat při sexu antikoncepční prostředky. Když propukla pandemie, zavřel školy a zastavil mezinárodní lety. Zároveň ale vyzýval národ ke společným modlitbám, i když se právě při nich virus nejvíce šířil.

Jan Konvalinka poskytl rozhovor Deníku
Jan Konvalinka: Po vakcinaci nejohroženějších lidí se z covidu stane „chřipka“

„Virus v těle Krista nemůže vydržet. Proto nemám strach během svatého přijímání,“ klidnil národ. „Vakcíny nefungují. Kdyby fungovaly, už bychom měli očkování na AIDS, malárii i rakovinu,“ je další z jeho známých výroků.

V říjnu Magufuli vyhrál již podruhé prezidentské volby. Byl sice obviněn z represí a z jejich zfalšování, přesto povede zemi dalších pět let.