Úřady zaznamenaly sedm případů viru zjištěných u pracovníků drůbeží farmy na jihu Ruska. „Záznamy jsme zaslali Světové zdravotnické organizaci," řekla Popovová. 

Podle ní se kmen viru zatím však nepřenáší z člověka na člověka. „Ale jen čas ukáže, jak brzy mu budoucí mutace umožní překonat i tuto bariéru,“ řekla.

Objev tohoto kmene podle ní nyní dává všem čas připravit se na možné mutace a možnost včas reagovat a vyvinout testovací systémy a vakcíny.

Alexej Navalnyj před moskevským soudem.
Soud potvrdil Navalnému trest vězení. Zkrátil však dobu na 2,5 roku

Nakažení pracovníci drůbežárny, kde byla v prosinci hlášena nákaza ptačí chřipky, měli prý mírné příznaky a bez problémů se zotavili.

WHO na svých stránkách uvádí, že přenos viru A(H5N8) z ptáků na člověka nelze vyloučit. Pravděpodobnost, že se tak stane, je však podle ní nízká. Připouští však, že k rozsáhlejším závěrům dosud neměla dostatek dat. Nákazy lidí jinými variantami ptačí chřipky H5N1, H7N9 a H9N2 se prokázaly již dříve.

Ohniska nákazy variantou ptačí chřipky H5N8 dosud kromě Ruska evidovala také Čína, některé evropské země a také státy na Blízkém východě. Přenos viru se ale ve všech případech odehrával pouze mezi ptáky.