Mluvčí Pentagonu Jonathan Rath Hoffman uvedl, že armáda přesunula 1600 vojáků do oblasti hlavního města, ale nikoli přímo do metropole. Vojáci jsou na základnách v okolí Washingtonu, jsou ve stavu "zvýšené bdělosti", do operací civilních úřadů se podle mluvčího ale zatím nezapojili.

Podle Hoffmana jsou mezi přesunutými příslušníky americké armády vojenští policisté a ženisté.

Policie v Montrealu rozhání protesty proti policejnímu násilí v USA
Světové protesty proti rasismu vzbuzují obavy z šíření koronaviru

V pondělí prezident Trump pohrozil americkým státům a městům, které dostatečně tvrdě nezasáhnou proti násilným demonstracím, že za tímto účelem nasadí armádu. To federální vládě umožňuje takzvaný zákon o vzpouře. Prezidentova slova kritizoval mimo jiné jeho pravděpodobný vyzyvatel v listopadových volbách Joe Biden.

Vlnu protestů ve Spojených státech vyvolala smrt 46letého černocha George Floyda, jemuž 25. května při zatýkání v Minneapolisu ve státu Minnesota klečel na krku zasahující bělošský policista i přesto, že podezřelý opakovaně naříkal, že nemůže dýchat. Policistu Dereka Chauvina už obvinili ze zabití druhého stupně a z vraždy třetího stupně. Nyní je ve vazbě.

V Houstonu přišlo na manifestaci 60 tisíc lidí

Kolem 60 tisíc lidí se sešlo na pokojné manifestaci v americkém městě Houston, odkud pocházel George Floyd. V texaském městě se bude příští úterý konat také Floydův pohřeb, informovala agentura Reuters. Vesměs pokojné protesty se v úterý večer konaly i v dalších městech USA včetně Washingtonu či Chicaga.

Policisté v americkém Houstonu dohlíží na protestní pochod vyvolaný smrtí George Floyda
Chci pro Georga spravedlnost, vzkázala Floydova žena. V New Yorku se rabovalo

Pochod k uctění Floydovy památky v Houstonu zorganizoval mužův přítel, rapper Trae Tha Truth. Akce se zúčastnil i houstonský starosta Sylvester Turner, šéf místní policie a několik Floydových příbuzných.