Úmrtí pacientů s nemocí covid-19, způsobovanou koronavirem, v Rusku celkem už zaznamenali 3294, což je ale relativně nízký počet vzhledem k jiným zemím, které mají při nižším počtu nakažených daleko více zemřelých. Například Británie jich eviduje přes 36 tisíc a Itálie více než 32 tisíc.

Zasedání čínského parlamentu
Poprvé od roku 1990. Čína si letos kvůli epidemii nestanoví cíl růstu HDP

Agentura AFP upozornila, že v Rusku se do bilance započítávají pouze úmrtí, u nichž byl koronavirus hlavní příčinou úmrtí, zatímco jiné země zahrnují do čísel všechny zesnulé s pozitivním testem.

Od začátku propuknutí epidemie covidu-19 v nejrozlehlejší zemi světa již testy prokázaly 326 448 případů nákazy koronavirem. Dnes zveřejněný čtvrtečním přírůstek infikovaných znamená, že už týden se drží pod desetitisícovou hranicí.

Z celkového počtu pacientů, u nichž byl diagnostikován koronavirus, se 30,6 procenta uzdravilo. Vyléčených je nyní dohromady evidováno 99.825, a to včetně 7144, kteří byli z léčení propuštěni v uplynulých 24 hodinách, sdělil rovněž krizový štáb.

Úřad Rospotrebnadzor, který kromě jiného sleduje epidemickou situaci v zemi, dnes sdělil, že v celé Ruské federaci bylo k dnešnímu dni provedeno 8,1 milionu testů na koronavirus. Během čtvrtka jich přibylo 285 tisíc. 

Americký prezident Donald Trump
USA vystupují z dohody o otevřeném nebi. Moskva ji prý porušuje

Místopředsedkyně vlády Taťjana Golikovová dnes - podobně jako už ve čtvrtek moskevský starosta Sergej Sobjanin - předpověděla, že údaje o úmrtnosti tento měsíc výrazně vzrostou. "Snažíme se zachránit maximální množství pacientů, ale nemoc a chronická onemocnění ne vždy končí příznivě. Naše analýzy a také křivky vývoje epidemie v Rusku vypovídají, že v květnu zaznamenáme výrazné zvýšení ukazatelů úmrtnosti. Svědčí o tom i operativní údaje za tři týdny," řekla vicepremiérka podle listu Kommersant.

Německo eviduje 460 nových případů 

V Německu ve čtvrtek přibylo 460 nových případů nákazy koronavirem, v souvislosti s nemocí covid-19 zemřelo dalších 27 lidí. Vyplývá to ze statistiky německého Institutu Roberta Kocha (RKI). Denní bilance nově nakažených v porovnání s předchozím dnem klesla o bezmála 300. Počet mrtvých se rovněž snížil, a to o rovné tři desítky. RKI oznámil ve středu 745 nových případů nákazy a 57 obětí.

 #interaktivni-infografika|cadb058e-59ba-42c4-bb1f-2a54ff7e64bc#

Celkem se infekce v zemi s 83 miliony obyvatel od propuknutí epidemie potvrdila u 177 212 lidí, z nichž 8174 zemřelo a okolo 159 tisíc se vyléčilo.

Nejhůře zasaženou spolkovou zemí v Německu je i nadále s Českem sousedící Bavorsko, kde se od počátku epidemie nakazilo přes 46 tisíc lidí. Na druhém místě je s více než 37 tisíci nakažených nejlidnatější spolková země Severní Porýní-Vestfálsko.

Počet nakažených v Polsku překročil dvacet tisíc 

Počet lidí v Polsku, kteří se nakazili koronavirem, v posledních hodinách překročil hranici 20 tisíc, k dnešnímu ránu jich ministerstvo zdravotnictví evidovalo 20 379. Nejvíce případů připadá na Slezské vojvodství, kde se podobně jako v Moravskoslezském kraji nákaza rozšířila mezi horníky v dolech.

Na komplikace způsobené nemocí covid-19 v Polsku, které má zhruba 38 milionů obyvatel, zemřelo celkem 973 lidí, nejvíc z nich v Mazovském vojvodství, ve kterém leží i Varšava.

Premiéři V4 s Angelou Merkelovou
Německo i země V4 jsou pro ukončení hraničních kontrol. Jakmile to bude možné

"Epidemie nemizí, ale přechází do fáze, kdy ji máme pod určitou kontrolou. Ohniska nákazy se určitě objevovat budou a bude nutné na ně rychle reagovat," zhodnotil dnes v Polském rozhlasu epidemickou situaci v zemi ministr zdravotnictví Lukasz Szumowski. Tvrdí, že v příštím týdnu úřady zvládnou situaci v dolech ve Slezském vojvodství, kde se koronavirem nakazilo asi 6500 lidí. Szumowski řekl, že nyní roste počet nemocných mezi lidmi, kteří přišli do styku s nakaženými horníky, klesá ale počet horníků s koronavirovou infekcí.

V Česku je ohnisko nákazy v Dole Darkov na Karvinsku, kde testy prokázaly nákazu u 120 horníků a 12 jejich příbuzných. Mezi nemocnými je i čtveřice Poláků a Slovák. Polské ministerstvo infrastruktury plánuje prodloužit zákaz mezinárodních letů o dva týdny do 6. června a vnitrostátních letů do 31. května, informovala dnes také polská média.

Madrid a Barcelona od pondělí uvolní část karanténních opatření

Madrid a Barcelona v pondělí uvolní část opatření zavedených v boji s koronavirem, povolí například setkání skupin do deseti lidí či otevření zahrádek restaurací a barů. S odvoláním na dnešní prohlášení španělských úřadů o tom informovala agentura Reuters.

Madridský region a Katalánsko patří mezi dvě koronavirem nejhůře zasažené oblasti v zemi. Uvolňování omezení v hlavním městě a správním středisku Katalánska proto se zpožděním příští týden vstoupí do stejné fáze většího uvolňování, jaké již platí ve většině země.

Obyvatelům Barcelony úřady tento týden povolily procházky na pláži, koupání a slunění je však stále v přímořském městě zakázáno. V Madridu budou moci restaurace otevřít zahrádky a terasy, otevřou se kostely. Počínaje pondělím mohou také lidé v rámci regionu cestovat.

Největší uvolnění omezení proti nákaze, která španělská vláda přijala v polovině března, se zatím týkají jen části Kanárských ostrovů a Baleár.

Do jednotlivých fází uvolňování vstupují oblasti různě podle místního vývoje epidemie po dohodě vedení regionů s centrální vládou. V celé zemi se má uvolňování dovršit koncem června, pokud se výrazně nezhorší epidemická situace.

Prodej roušek na ulici v brazilské metroopoli, 18. května 2020
Nové ohnisko pandemie: Země Latinské Ameriky hlásí rekordní nárůst nakažených

V bezmála 47milionovém Španělsku se od začátku epidemie virem SARS-CoV-2 nakazilo přes 233.000 lidí, 27.940 z nich zemřelo. Počet vyléčených přesáhl 150.000. Úřady ve čtvrtek v souvislosti s covidem-19 evidovaly dalších 48 úmrtí a 344 infekcí. I přesto, že se šíření viru v posledních týdnech výrazně zpomalilo, patří Španělsko k jedněm z nejhůře zasaženým zemím světa.