Podle Reuters zástupce lékařů oznámil, že nemocnice se rozhodla povolit letecký transport Navalného do Německa. Nemocnice podle něj může pomoci s přepravou pacienta na letiště, což by se mělo stát během několika hodin. Navalnyj by měl být přepraven ještě dnes, řekl novinářům podle agentury TASS Anatolij Kaliničenko, zástupce hlavního lékaře nemocnice v Omsku.

Anatolij Kaliničenko, zástupce ředitele nemocnice v Omsku, kde je hospitalizovaný ruský opoziční předák Alexej Navalnyj, hovoří s novináři
Ruští lékaři u Navalného nenašli stopy jedu. Zvažují několik možných diagnóz

Navalnyj není podle lékařů v ohrožení života, ale zůstává v umělém spánku, informoval dále podle agentury Reuters jeden z lékařů sibiřské nemocnice. Výrazná postava ruské opozice skončila v bezvědomí poté, co se jí ve čtvrtek při letu z Tomsku do Moskvy udělalo zle a letoun nouzově přistál v Omsku.

Dnes ráno v Omsku přistálo německé letadlo, které mělo Navalného dopravit k léčení do Berlína. Přicestovali s ním i němečtí lékaři, kteří podle mluvčího Kremlu dostali pozvání od ruských kolegů do Omsku na konzultace o Navalného léčbě.

Ruští lékaři dosud transport pacienta odmítali s ohledem na jeho zdravotní stav. Lidé z okolí Navalného vinili ruskou kliniku, že nemá zájem na jeho záchraně. "Jde jen o to zahladit zločin," řekla dnes jeho mluvčí podle agentury DPA.

Němečtí lékaři a experti, kteří přiletěli pro Navalného, už předtím konstatovali, že pacient je schopen transportu. Hovoří se o jeho hospitalizaci na berlínské klinice Charité.

Německo prozatím nevylučuje, že Navalnyj byl otráven

Vláda německé kancléřky Angely Merkelové prozatím nevylučuje otravu jako možnou příčinu zdravotního kolapsu ruského opozičního předáka Alexeje Navalného. Na dnešní tiskové konferenci v Berlíně to prohlásil mluvčí Merkelové Steffen Seibert. Dodal, že všechny okolnosti případu musí být plně a hodnověrně vysvětleny. O otravě hovoří spolupracovníci Navalného.

Vůdce ruské opozice Alexej Navalnyj
Obavy o život Navalného. Znepokojení vyjádřili Michel, Morawiecki či úřad OSN

Lékaři v nemocnici v Omsku však zatím nenašli stopy jedu v těle Navalného. Agentura Ria Novosti dnes uvedla, že analýzy pokračují. "Máme několik pravděpodobných diagnóz. Zvažujeme i možnost otravy, ale zatím jsme nenašli stopy jedu v jeho krvi ani moči," citovala agentura Ria Novosti zástupce vedoucího lékaře omské nemocnice Anatolije Kaliničenka. Podle něj jsou vzorky zkoumány v Omsku i v Moskvě.