Záleží na rtuti. Tak by se dal shrnout jediný problém, který by se mohl objevit při úředním povolování nového živočišného druhu na floridských talířích. Pokud hladiny tohoto těžkého a jedovatého kovu budou limitně nízké, mohly by se konečně počty krajty barmské dostat pod kontrolu.

Krajty jsou nejedovatí škrtiči, kteří žijí - kromě své domoviny v asijské Barmě a proto bývají občas nazývány i krajty barmské - především v jižní části poloostrova a jsou vážným rizikem pro původní živočichy v oblasti. V Národním parku Everglades se poprvé objevily v 80. letech minulého století. První místní jedinci byli s největší pravděpodobností uprchlíci, nebo byli jejich majiteli záměrně vypuštěni na svobodu.

Dopravní letadlo. Ilustrační snímek
Daň za životní styl. Bohatá elita může za víc emisí než chudší polovina lidstva

Floridské orgány životního prostředí žádají obyvatele, aby se kdykoliv během roku snažili krajty s maximální mírou humanity zabíjet, nebo aby jejich výskyt alespoň nahlásili úřadníkům z Programu na eliminaci krajty. Na tomto záchranném projektu se podílí všechny hlavní floridské přírodovědné a ekologické organizace. Od jeho počátku se podařilo v Everglades zlikvidovat přes šest tisíc hadů, ovšem je třeba dodat, že bez většího efektu.

„Co se týče rtuti v tělech krajt, jsme v první fázi schvalování. Pandemie covidu vše zpomalila. Momentálně odebíráme vzorky tkání,“ řekla CNN mluvčí inspekce životního prostředí Susan Neelová, která doufá, že celý proces schvalování bude co nejdříve ukončen s pozitivním výsledkem. I ona si uvědomuje, že hadi bez rtuti by zásadně zvedli zájem místních o jejich odlov.

Městečko Castropignano se může pyšnit středověkými uličkami.
Dům za dvacet korun? Ale ano, existuje. V Itálii takové nabízejí

„Rtuť se vyskytuje v přírodě přirozeně a bohužel v Evreglades jsou její koncentrace vyšší,“ vysvětloval problém CNN manažer Programu na eliminaci Mike Kirkland. „Navíc se tento kov v přírodě ukládá. Proto ho nejvíce najdete vždy na vrcholu potravního řetězce, kam se krajty u nás bez potíží vyšplhaly,“ doplnil k důvodům důkladného šetření Kirkland. Právě kvůli možnosti vysokých koncentrací jedovatého kovu není krajta zatím místními tolik konzumována, což se i podle Kirklanda může při dobrých výsledcích rychle změnit.

Opravdu chutné maso

„Krajtí maso je opravdu chutné,“ sdělila jedna z lovkyň hadů Programu na eliminaci Donna Kalilová, která už ulovila 473 jedinců. Podle Kirklanda byla Kalilová první ženou v jejich loveckém týmu. Když Donna odchytí kus menší než 2 metry, pomocí testovací sady zjišťuje koncentraci rtuti v jeho těle, aby potvrdila, že je vhodný ke konzumaci. Pokud je maso v pořádku, doporučuje ho dusit v tlakovém hrnci, aby bylo měkké a jemné, lze ho i restovat. Skvělé je s rajčatovou chilli omáčkou. Ráda má ale z něho i sušené jerky.

„Když se dobře připraví, je vynikající. Kdyby se daly krajty normálně jíst, byl by to skvělý způsob, jak zapojit další lidi, aby nám s jejich odstraněním z Floridy pomohli. Lidé by je lovili a jedli. Jednoduché,“ pokračovala lovkyně.

Mona Lisa od Leonarda da Vinci nadále zůstává největším lákadlem pařížského Louvru
Pan vyvolený. Muž zaplatil přes dva miliony za "osobní setkání s Monou Lisou"

Přestože o krajtách hovoří jako o velkolepých stvořeních, uvědomuje si i rizika, která s nimi souvisí. Jsou nebezpečné nejenom pro divokou zvěř a floridský ekosystém, který již vážně narušily, ale velcí jedinci jsou schopni pozřít i opravdu velkou kořist, včetně člověka. Před jedenácti lety na Floridě jedna krajta uškrtila dvouleté dítě.

„Máme velký problém. S bezpečností. S ekologií. Krajty už dokázaly sežrat skoro všechny původní savce v národním parku. Podle poslední součtů nám zbývají asi tři procenta králíků, vačic a mývalů z původních stavů před třiceti lety. Když teď někde uvidím divokého králíka, skoro skáču radostí. Prostě už tady kvůli krajtám nejsou,“ dodala Donna Kalilová.