Po měsících průtahů byl ve čtvrtek konečně povolen vstup týmu specialistů Světové zdravotnické organizace (WHO) do čínského Wu-chanu. Tedy do města, z něhož se přibližně před rokem začala šířit covidová pandemie. Desítka vědců by zde měla pobýt jeden měsíc, přičemž ale prvních 14 dní stráví v karanténě. Nejdřív tedy plánují sérii rozhovorů po internetu, po té by chtěli zkontrolovat nemocnici nebo dnes již světoznámou wu-chanskou tržnici.

Vědci se domnívají, že virus se na lidi přenesl z netopýrů či jiných zvířat. S nejvyšší pravděpodobností se to stalo někde na jihozápadě Číny. Komunistická strana tvrdí, že virus pochází z ciziny. Po sérii předchozích teorií nyní šíří příběh, že se do země dostal z dovezených zamražených mořských plodů. Agentura AP cituje vědce, které toto tvrzení vyvracejí. V rozsáhlém materiálu, který se čínské snaze zamést stopy infekčního celosvětového průšvihu detailně věnuje, označuje agentura informační blokádu čínských cenzorů doslova za černou díru.

Vědci intenzivně zkoumají nový koronavirus.
Britský koronavirus radikálně zvyšuje reprodukční číslo, říká studie

Například popisuje zabavení vzorků z netopýrů, které se výzkumnému týmu podařilo odebrat loni na podzim. Nebo jak, bylo vědcům přísně nařízeno, aby nemluvili s tiskem. Či rozebírá listopadovou obstrukci, v níž neuniformovaní čínští policisté sledovali tým novinářů AP, aby jim nakonec zabránili pomocí svých aut další cestě k jednomu z hlubokých dolů na jihovýchodě Číny u hranic s Vietnamem, v němž žijí netopýři podezřelí z prvotního přenosu.

„Více než rok od chvíle, kdy byla první známá osoba nakažena koronavirem, se ukazuje, že čínská vláda zcela kontroluje veškerý výzkum jeho původu, snaží se zabránit publikování některých výsledků, aktivně podporuje okrajové teorie, podle nichž by nákaza mohla pocházet mimo Čínu,“ píše AP.

Pod dohledem armády

Přitom to není tak, že by čínská vláda výzkum nepodporovala. Podle zjištění agentury věnuje na zjišťování původu viru stovky tisíc dolarů. Jenže zisk grantu je vždy spojen se spoluprací s armádou. Každé zjištění nejdříve musí být schváleno pracovní skupinou řízenou čínským kabinetem na základě přímých pokynů prezidenta Si Ťin-pchinga. „Vůbec netušíme, co našli,“ sdělil Gregory Gray, epidemiolog z americké Duke University, který dohlíží na činnost čínské laboratoře, která se věnuje studiu přenosu infekčních chorob ze zvířat na člověka. „Možná nejsou jejich zjištění přesvědčivá, možná je za tím politický tlak. Nevím, ale chtěl bych vědět,“ řekl vědec.

Agentura proto čínského vůdce požádala o rozhovor, bez reakce. Chtěla ho mimo jiné konfrontovat s uniklými informacemi dosud nepublikovaných vyšetřovacích dokumentů. Ty potvrdily i to, co se dlouho předpokládalo: „Je to řízené z absolutního vrcholu nomenklatury.“

Z vyšetřování bylo dosud zveřejněno velmi málo. Úřady omezují informace a brání spolupráci s mezinárodními vědci. Pandemie dramaticky poškodila reputaci Pekingu na celosvětové scéně. Čínským aparátčíkům se logicky nelíbí, když je světová vědecká obec i politici viní, že cíleně zpozdili varování před nákazou, blokovali informační kanály s WHO a znemožnili včasné testování. Proto je nyní komunistické vedení ochromeno hrůzou, že by aktuální mezinárodní vyšetřování, všechna dříve vznesená obvinění, která jsou Číňany vytrvale popírána, snad potvrdilo.

Ilustrační snímek
Češi se koronaviru obávají více než dřív. Ochranu před nákazou ale zanedbávají

A proto je povolení vstupu týmu WHO do země i přes předchozí spory úspěchem mezinárodní diplomacie.

Profesor Dale Fisher z WHO uvedl pro BBC, že doufá, že je celý svět bude brát jako vědeckou výpravu. „Nejde o politiku, nebo ukazování na někoho, že je vinný. My musíme vyřešit vědecký problém, jehož výsledky jsou důležité pro všechny,“ řekl Fisher. Expert na koronaviry a jeho kolega z výpravy Peter Daszak pak pro AP dodal: „Dokud si ale neuvědomíme, že my všichni jsme součástí tohoto problému, nikdy se ho nezbavíme.“ Výzkum vzniku a průběhu covidu je podle něj veledůležitý především pro prevenci budoucích pandemií.