Říká se jí ohnivá, lví či paví ryba. Řeč je o jedovaté rybě perutýn žoldnéř. Tento druh, který žije nejčastěji v Indickém, Tichém a Atlantském oceánu, se nyní objevil i v Jaderském moři. Pro člověka není její jed obvykle smrtelně jedovatý, ale zasažení bývá značně bolestivé s dlouhotrvající rekonvalescencí.
Perutýn využívá jed pouze k sebeobraně, a pokud není ohrožen, sám neútočí.
Podle chorvatského Institutu pro oceánografii a rybářství se ryba, která nemá přirozené nepřátele, u břehů Chorvatska poprvé objevila v roce 2019. Od té doby začala její pomalá invaze do Jadranu.
Zprávy o jejím výskytu v chorvatských vodách jsou stále častější a nejnovější dorazila ve středu, kdy ji ulovil rybář na ostrově Korčula.
„Přes léto to bude bohužel stále častější jev a je otázka, jak to bude přes zimu. Jmenovitě jde o indicko-pacifický druh, který se k nám dostal kvůli teplému moři. Miluje vodu s teplotou 25 stupňů a více. Moře se vlivem globálních změn klimatu otepluje, takže můžeme soudit, že těchto ryb se již nezbavíme, což je katastrofa,“ uvedl Jakov Dulčić z Institutu pro oceánografii a rybářství.
Bolestivé bodnutí
Podle něj může být bodnutí rybou v krajním případě smrtelné. „Zejména pro děti a starší lidi, kteří mají slabší imunitu. Bodnutí je navíc pro všechny strašně bolestivé,“ doplnil Dulčić.
Pokud vás ryba zasáhne, chorvatští vědci doporučují ponořit zasažené místo do vody o teplotě mezi 40 až 45 stupni Celsia po dobu půl až půl druhé hodiny, a poté vyhledat lékařskou pomoc. Její jed je totiž termolabilní, tedy dá se neutralizovat teplem.