Jen pro ujasnění pojmů: kmen Alfa je známá britská varianta, kmen Beta byl identifikován v Jižní Africe a kmen Gama pochází z Brazílie. Indická Delta se ale rychle stává lídrem v této čelní skupině pelotonu plného nejrůznějších mutací koronaviru, napsal americký týdeník The Time. Epidemiologové bijí na poplach. Delta totiž může zvrátit pokrok dosažený díky očkování v oblastech, jako jsou USA či Evropská unie, a prohloubit tragickou situaci v zemích, jako je Indie.

Vědci již zjistili, že Delta je nejméně o šedesát procent nakažlivější než Alfa. Podle čínských odborníků, o jejichž výsledcích informoval The New York Times, došlo u Delta pacientů k rychlejšímu rozvoji příznaků a jejich zhoršení než u lidí infikovaných jinými variantami. Virová zátěž také podle Číňanů stoupá rychleji a klesá pomaleji.

Očkování proti covidu. Ilustrační foto
O vakcíny proti covidu se má Unie podělit s Afričany

Epidemiologové přesto tvrdí, že je příliš brzy na to, abychom s jistotou mohli říci, že Delta způsobuje závažnější průběh onemocnění. Zároveň je důležité si uvědomit, píše The Time, že na šíření nemocí mohou mít vliv i další faktory, jako jsou rozvolňování protiepidemických opatření a stále nedostatečná míra proočkovanosti.

„S tvrzením, že Delta situaci jednoznačně zhorší, bych byla opatrná,“ řekla pro týdeník Gigi Gronvallová, vedoucí vědecká pracovnice zdravotního střediska Johns Hopkins Center Health Security. „Některým politikům to hraje do karet, že mohou svalit vinu za svá špatná rozhodnutí na virus,“ dodala.

Před Deltou nejlépe chrání vakcína Pfizer

„V USA varianta Delta představuje nyní zhruba šest procent všech případů,“ uvedl minulý týden na tiskové konferenci v Bílém domě hlavní epidemiolog Anthony Fauci. Podle něj ale toto číslo zcela jistě poroste. „Myslím, že s údaji, které máme, si můžeme dovolit říci, že existuje velká šance, že Delta poměrně brzy převezme po Alfě pozici primární varianty, protože je infekčnější," sdělil Michael Osterholm, ředitel Centra pro výzkum infekčních nemocí na University of Minnesota. Podle Fauciho je vakcína Pfizer-BioNTech v prevenci před variantou Delta účinná z 88 procent. „Dobrou zprávou je, že Delta, stejně jako ostatní varianty, neprorazí ochranu, kterou poskytují očkovací látky schválené v USA,“ doplnil ho Osterholm. Se stejnými vakcínami se očkuje i v Unii.

Podle studie zveřejněné v časopise Nature je proti této indické mutaci částečně účinná i AstraZeneca, kterou se očkuje ve Velké Británii, částečně i v EU, ale především v chudších státech světa. Účinnost byla stanovena předběžně na 60 procent, ale má se v dalších studiích zpřesňovat. Důležité ovšem je, že je i tato vakcína schopna poskytnout mnohem vyšší ochranu před těžkým průběhem, hospitalizací a úmrtím.

Německý ministr zdravotnictví Jens Spahn
Německý ministr zdravotnictví varuje před mutací delta, v zemi převládne

Jenže svět ani zdaleka není dostatečně proočkován, proto je infekčnost varianty Delta pro Světovou zdravotnickou organizaci důvodem k obavám. Vláda Spojeného království nyní opět odložila cílové datum znovuotevření země. O měsíc. Původně byl přitom za klíčový den označen 21. červen. Podle britského ministra zdravotnictví Edwarda Argara prodloužení umožní podat dalších nejméně 10 milionů dávek vakcín. Jednu dávku doposud dostalo 62 procent britské populace, plně očkovaných je podle Agentury veřejného zdraví (PHE) 44 procent Britů. Úřady připouštějí, že i v případě, kdy se podaří vyočkovat všech deset milionů dávek, to nebude zárukou, že k průlomu Delta infekce nedojde.

O nedostatečné pročkovanosti svědčí i poslední čísla z Číny, kde se mimo jiné v oblasti kolem města Kanton varianta Delta rychle šíří. Podle čínského zpravodajského serveru Xinhua bylo v zemi doposud podáno kolem 800 milionů dávek vakcín. Jedná se ale o celkové číslo, které nic neříká o počtu plně očkovaných lidí a navíc představuje pouze 57 procent čínské populace.

K tomu je třeba dodat, že počty očkovaných ve většině států světa jsou mnohem nižší. Neočkovaní lidé jsou tak nyní podle The Time vystaveni vysoce přenosné a potenciálně nebezpečnější variantě, a vytvářejí tak pro virus SARS-CoV-2 nové příležitosti k mutacím. „Pokaždé, když dáte viru šanci rozmnožit se, zvyšuje se pravděpodobnost vzniku varianty, jejíž vlastnosti mohou být ještě horší, než u Delty," sdělila Gronvallová a dovysvětlila i postoj Spojených států: „Proto je v našem vlastním zájmu pomoci očkovat celý svět.“

Indická mutace se rychle šíří

V USA se počty nakažených variantou Delta podle statistik každé dva týdny zdvojnásobí. „Potřebujeme mít naočkováno co nejdříve minimálně 70 procent Američanů, abychom dosáhli kolektivní imunity,“ uvedl Fauci a upozornil na takzvané vakcinační pouště v jižních státech. „Otevřeli a uvolnili jsme již skoro vše. Počty očkovaných nerostou dostatečně rychle. Na řadě míst je hustota nevakcinovaných alarmující. Myslím si, že i proto jsme v mnoha ohledech na stejné pozici jako před dubnem loňského roku,“ doplnil ho Michael Osterholm.

Očkování proti koronaviru na Slovensku
Slovensko končí očkování Sputnikem. Nikdo ho nechce, vakcíny se vyhodí

Podle analýzy deníku Financial Times bude indická mutace brzy dominovat i v Rusku a Portugalsku. Rychle se pak šíří v Německu či Itálii. Web Politico minulý týden uvedl, že vládní činitelé na starém kontinentě bedlivě sledují, zda aktuální rozmach nákazy na britských ostrovech způsobí také nový nápor na nemocnice a zvýšený počet úmrtí. Varianta Delta byla v Británii kolem poloviny června zjištěna při 98 procentech analýz koronavirových vzorků, odhadl list.

Česká republika o nových a zásadnějších opatřeních nyní neuvažuje.