Trendy z posledních let ukazují, že ačkoliv jsou lidé ve městech na severu Evropské unie obecně spokojenější se svou životní úrovní, spokojenost se rychle zvyšuje také na jihu. Obyvatelé větších měst si více pochvalují veřejnou dopravu, zatímco ti v menších městech oceňují bezpečnost ulic v noci.

Průzkum Evropské komise napříč 83 evropskými městy zkoumal v roce 2019 také postoj lidí k celé řadě dalších aspektů městského života – čistotě prostředí, dostupnosti pracovních příležitostí nebo výkonu samospráv.

Podcast Evropa pro Čechy s Lubošem Palatou
Poslechněte si podcast Evropa pro Čechy: Kdy bude v EU vakcína proti koronaviru?

Dotazy směřovaly například také na to, jestli jsou podle respondentů jejich města nakloněna menšinám. Výsledky průzkumu byly zveřejněny během říjnového Evropského týdne regionů a měst, který společně s Evropskou komisí organizoval Výbor regionů.

 Život v Praze je podle místních obyvatel nadprůměrně kvalitní v mnoha oblastech. Vidět je to především ve veřejné dopravě, kde lidé kromě obecné spokojenosti (90 procent) velmi dobře hodnotí také cenovou dostupnost (87 procent) a frekvenci spojů veřejné dopravy (86 procent). Stejně jako v případě Londýňanů využívá autobusy, trolejbusy, tramvaje nebo metro 59 procent Pražanů, což je nejvíce v celé Evropě.

Přátelskost města

Velmi pozitivně obyvatelé hlavního města České republiky hodnotí například také „přátelskost“ města vůči homosexuálům, internetové služby úřadů a samospráv, kulturní a sportovní vyžití nebo zdravotnictví.

Vlajka Evropské unie proti parlamentu v Bruselu.
Seriál Deníku: Jak na peníze z fondů Evropské unie

Na úplném vrcholu evropského žebříčku je Praha v otázce pracovních příležitostí. 81 procent Pražanů si myslí, že najít zde práci je snadné. Úplný opak představují pro zajímavost obyvatelé italského Palerma (3 procenta).

Naopak velmi negativně Pražané nahlíží na cenovou dostupnost bydlení, hladiny hluku nebo zkorumpovanost místních samospráv.

Pro a proti Ostravy

V průzkumu zaujme především další česká stopa – Ostrava. Statistiky ukazují, že nejvyšší nárůst spokojenosti s životem ve městě se objevuje v německém Dortmundu (96 procent), italské Boloni (93 procent) a právě v české Ostravě (87 procent).

Pokud jde přímo o zvyšování kvality života, i zde se dostala Ostrava do popředí. Stejně jako v polských městech Bělostok a Gdaňsk, i v metropoli Moravskoslezského kraje více než 65 procent lidí souhlasí s tím, že je jejich život kvalitnější.

Důležité soudy. Místopředsedkyně EK Věra Jourová se zabývá i evropskými fondy. V současnosti se snaží prosadit nevyplácení peněz z fondů EU zemím, kde není nezávislé soudnictví.
Věra Jourová: Unijní dotace jsou složitější, ale čisté

Stejně jako v Praze i v Ostravě lidé velmi dobře hodnotí všechny aspekty veřejné dopravy, oceňují i zdravotnictví, sportovní nebo kulturní zázemí. 90 procent Ostravanů je spokojených s množstvím zeleně ve městech, 87 procent pak s dostupností on-line služeb úřadů. Podle 88 procent z nich představuje město vhodné místo pro život seniorů. Na rozdíl od Pražanů považuje většina Ostravanů bydlení ve svém městě za cenově dostupné.

EuractivZdroj: EuractivDeník v rámci rozšiřování informací o EU uzavřel dohodu o výměně materiálů se serverem EURACTIV.cz, který přináší jedna z nekvalitnějších informací o Evropské unii. EURACTIV.cz je členem evropské mediální sítě EURACTIV, která v současné době působí ve 13 evropských zemích. Kromě Bruselu, kde je EURACTIV považován za jedno z nejvýznamnějších médií podporujících debaty o evropské politice a legislativě, působí také v Německu, Španělsku, Francii, Itálii, Slovensku, Polsku a dalších státech střední a východní Evropy. Měsíčně zasáhne více než milion unikátních čtenářů.