Měl být hotový už loni v březnu a schválený nejpozději v červnu. Přesto se nový pandemický zákon podařilo ve sněmovně projednat teprve dnes. Předpis, který se týká výhradně opatření ve vztahu k epidemii covidu-19 na území České republiky a má účinnost do konce února 2022, spatřil světlo světa až pod tlakem ukončení nouzového stavu.

Premiér Andrej Babiš.
Babiš: Rozvolňování teď není dobrý nápad. Ohledně obchodů nepanuje shoda

Ten totiž končí 28. února a vláda by po tomto datu nedostala od opozice ani hejtmanů už ani den navíc. Babišův kabinet proto téměř ve všech bodech vyhověl trojbloku Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a dvojbloku Pirátů a STAN a souhlasil se zásadními posuny v boji s epidemií. Dohodu jako nedomyšlenou a legislativně nedotaženou odmítly KSČM a SPD.

„Navržený zákon je jen překlopením nouzového stavu, chybí v něm pravidelná parlamentní kontrola a neobsahuje automatickou kompenzaci škod, ale pouze dodatečné náhrady,“ uvedl předseda klubu SPD Radim Fiala. Naopak poslanec KDU-ČSL Marek Výborný zdůraznil, že kabinet konečně vzal v potaz opoziční připomínky a po intenzivním jednání je zapracoval.

Protiepidemická opatření

Kromě toho se blok Spolu s vládou shodl na řadě dalších protiepidemických opatření typu samotestování ve firmách od 1. března, podpory tuzemské výroby respirátorů FFP2 či vzniku nestranického odborného poradního sboru vlády a parlamentu, který bude monitorovat funkčnost opatření, sledovat zkušenosti ze zahraničí a jednou týdně dávat politické reprezentaci aktualizované doporučení.

Předseda pirátských poslanců Jakub Michálek zdůraznil, že pandemická norma měla být schválena nejpozději loni v červnu, ale nestalo se tak. Současná verze se výrazně blíží návrhu, který Piráti a STAN předložili letos 20. ledna. Tehdy ale na něj vláda nereagovala.

Policejní kontroly na vládou uzavřeném Trutnovsku.
Blatný zvažuje uzavření dalších okresů. Tyto jsou na tom nejhůře

„Nyní schvalujeme právní rámec pro činnost vlády, který může být účinným nástrojem pro efektivní zvládnutí epidemie, aniž by se nepřiměřeně zasahovalo do práv a svobod občanů,“ uvedl Michálek.

Konec nouzového stavu

Sněmovna dnes také odmítla předčasně ukončit nouzový stav. Poslanci schválili návrh ODS, podle kterého skončí ve chvíli, kdy nový pandemický zákon vstoupí v účinnost.