Praktických lékařů je málo, jsou přetížení a většina je vyššího věku. Řada z nich spadá dokonce do rizikové skupiny, u níž je horší prognóza průběhu nemocí covid-19. Přesto v březnu, když bylo nejhůře, nezavřeli „krám“. Mnozí přitom neměli účinné respirátory. Na poděkování za nasazení během epidemie však praktici dosud čekají, zatímco kolegům v lůžkových zařízeních vláda poslala miliardy korun.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch
Musíme se připravit na více nakažených. Vytvoříme síť laboratoří, řekl Vojtěch

Přímo v červené zóně, v desetitisícové Litovli, kterou hygienici v březnu uzavřeli kvůli nekontrolovatelnému šíření viru, ordinovala praktická lékařka Věra Katzerová (na snímku). „Zůstali jsme ve městě tři. Pacienty jsme nemohli nechat bez pomoci. Nešlo jen o covid, lidé měli bolesti břicha, na hrudníku. V takovém případě nelze sdělit po telefonu, ať nechodí a vyčkají,“ reagovala Věra Katzerová, která je předsedkyní Sdružení praktických lékařů na Olomoucku.

Nejvíce ohrožené byly sestry

S praktiky, a už vůbec ne s těmi v ohnisku nákazy, by v březnu měnil málokterý doktor. Na jaře přicházeli do ordinace lidé s projevy respiračních infekcí a praktik musel rozhodnout, co s pacientem dál. Většina z nich přitom zpočátku ani neměla účinné ochranné pomůcky, a to je skoro polovina starší 60 let. Jsou přesvědčeni, že oceňování nasazení při epidemii není fér. Jednorázovou odměnu, kterou stát posílá do nemocnic i sociálních služeb, by přitom uvítali zejména kvůli svým zdravotním sestrám.

„Ony byly v každodenním kontaktu s pacienty, kteří přicházeli do čekárny. Prováděly odběry, aniž by věděly, jestli jsou, nebo nejsou covid pozitivní,“ popsala lékařka, které prošlo ordinací 46 pozitivních pacientů. Přitom už absolvovala v Litovli i „druhou vlnu“, když se nákaza dostala do zdejšího domova pro seniory, kteří spadají do jejího obvodu. Onemocnělo třicet klientů a necelá desítka pracovníků.

Vláda v pondělí schválila program na mimořádné odměny pro zdravotníky. Týká se zaměstnanců v nemocnicích a následné péči. Zdravotníkům bude rozdělena částka 11,2 miliard korun. Ministerstvo zdravotnictví navíc už v červnu ocenilo zaměstnance záchranné služby, kteří se rovněž výrazně podíleli na zvládnutí epidemie.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).
Různé stupně pohotovosti. Ministr Vojtěch představil semafor pro regiony

„Po odměnách pro pracovníky v první linii se odměny dostanou i k těm, kteří sice nepracovali přímo s covid pacienty, ale zajistili důležitý chod ne-covid oddělení,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch k odměnám.

Na otázku, zda se najdou peníze i pro praktické lékaře, ministerstvo dosud Deníku neodpovědělo.