Na motorkách vlající ruské či sovětské vlajky a symbol vlka na kožených vestách. Obrázek let minulých se za aktuální války na Ukrajině stává výbušnou provokací. „Noční vlci patří mezi nástroje hybridní války Kremlu. Jejich šéf (Alexander Zaldostanov, zvaný Chirurg – pozn. redakce) je přítelem Vladimira Putina, gang je financovaný mimo jiné Kremlem a šíří kremelskou propagandu a revizionistický výklad historie,“ uvádí Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám Ministerstva vnitra (CTHH) na Twitteru.

Noční vlci však podle všeho stáhli ocasy, jak hlásají na sociálních sítích jejich kritici. Nedorazili ani na začátku týdne do Ostravy, jak původně avizovali. Jak už Deník uvedl, akci tam nakonec ani nenahlásili úřadům. „Nakonec ji zrušili i čeští Noční vlci,“ uvedl CTHH.

Čeští příznivci ruského motorkářského klubu Noční vlci u památníku vojáků Rudé armády v Komenského sadech 30. dubna 2021 v Ostravě.
Obávaní Noční vlci se chystali do Ostravy i letos. Úřady o ničem neví

Podle tohoto útvaru ministerstva vnitra má proputinovský klub v Česku podporu. Existuje v Brně zapsaný spolek NV Europe MC, který obvykle pořádá shromáždění na Olšanských hřbitovech. Mimo něj neskrývaně patří mezi spřízněné motorkářské kluby Red Eyed Crüe. „Sláva osvoboditelům!" napsali k fotce jednoho pomníku Rudé armády v aktuálním příspěvku na Facebooku.

Z politiků byl v předchozích letech nejvíc vidět (s vlkem na kombinéze) poslanec Jaroslav Foldyna (SPD). Ten se pokloní památce padlým vojákům a položí květiny k památníkům o víkendu. Bližší informace ale Deníku neposkytl.

Brno nechce vlnu špatných emocí

S Nočními vlky kladl věnce a fotil se už po anexi Krymu i bývalý jihomoravský hejtman Michal Hašek. Mezi jejich obvyklé zastávky na jižní Moravě patřily brněnský Ústřední hřbitov či památník se sovětským tankem T-34/85 ve Starovičkách na Břeclavsku.

Podle brněnské primátorky Markéty Vaňkové (ODS) je i s ohledem na ukrajinské uprchlíky lepší, že se Noční vlci ve městě neobjeví. „V dnešní vypjaté situaci by patrně mohl příjezd této skupiny vyvolat ještě větší vlnu emocí než v minulých letech," řekla Deníku.

Jak dodala, na veřejném místě může důstojně poctu padlým vojákům vyjádřit kdokoliv. „V případě nějakých provokací či protiprávního jednání, aniž bych něco takového očekávala, musí jednat kompetentní složky a orgány," doplnila Vaňková.

Ruští vojáci na Ukrajině
Proválečné ruské lži šíří v online prostoru trollí farma, ukázal britský výzkum

U tanku ve vesnici Starovičky malý pietní akt uspořádali s klubem vojenské historie už v dubnu, k výročí osvobození obce. „O žádné další akci u památníku ve Starovičkách nevím,“ řekl tamní starosta Vladimír Drbola.

Zdroj: DeníkV posledních dvou letech se takzvaná „cesta vítězství“ Nočních vlků původně z trasy mezi Moskvou a Berlínem omezila na menší akce a členové klubu z Ruska kvůli karanténním opatřením nepřijeli. Jízdy podnikli sympatizanti z Česka a Slovenska. Oficiální stránka Nočních vlků zveřejnila dva dny před vypuknutím války na Ukrajině plán letošní spanilé jízdy z Moskvy přes Krasnodar, Trnavu, Torgau, Lublaň i Ostravu s koncem v Kaliningradu tuto neděli. Česká vláda ale v reakci na ruský útok na Ukrajinu rozhodla o zastavení vydávání víz ruským občanům s výjimkou humanitárních důvodů. Ministr vnitra Vít Rakušan se před pár dny jasně vyjádřil, že ruští motorkáři napojení na Putina u nás nejsou vítáni.