Dnes vám nabízíme recept na cibulovou polévku, kterou připravíte úplně snadno, k tomu buď poctivý hamburger, jaký z fast foodů asi neznáte (ocení jej i děti), nebo vydatnější krkovičku v medové marinádě, ale pokud byste se cítili spíše na lehčí pokrm, pak vám kápne do noty kombinace kozího sýra a slaniny se zeleninou.

Hovězí po burgundsku
Etuda o pečeném masu. Máme pro vás čtyři recepty, které vegetariáni neocení

Všechny ingredience bez problémů nakoupíte v českých supermarketech, ale pokud si dáte práci a obejdete například místní farmáře, budete mít výrazně vyšší šanci, že seženete maso, sýr i zeleninu, s jejichž chutí budete spokojeni.

Kvalita na prvním místě

Důležitá je kvalita zejména u mletého masa na hamburgery, krkovičky a slaniny, samozřejmě i kozího sýra a snad nejvíce u rajčat. Na trhu je spousta druhů, ale jen málokterá mají v zimním období opravdu rajčatovou chuť. A tu do hamburgerů rozhodně potřebujete dostat. Rodinu tak ohromíte, ale počítejte s tím, že se potom po vás bude chtít, abyste se do kuchyně občas vraceli.

Francouzská cibulačka4 porce

Ingredience: 6 větších cibulí, 1l silného hovězího vývaru, 3 lístky bobkového listu, 4 kuličky nového koření, 4 kuličky celého pepře, 2 lžíce červeného vinného octa, 80–100 g cukru krupice, olej na smažení, 100 g nastrouhaného parmazánu

Postup: Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno na půlměsíce, dejte na pánev na rozehřátý olej (120 °C). Osmažte dohněda, pak přidejte cukr, bobkový list, nové koření a pepř. Cukr pomůže karamelizovat cibuli. Když dosáhnete konzistence marmelády, přilijte vinný ocet a vývar, přiveďte k varu a táhněte dalších 20 minut. Podávejte s opraženou houskou nebo nastrouhaným parmazánem.

Domácí hamburger4 porce

Ingredience: 400 g mletého hovězího předního, 200 g mleté vepřové plece, 10 g zeleného pepře, 10 g nasekaného tymiánu, 6 ml worcestrové omáčky, lžíci francouzské hořčice, mořskou sůl, 4 housky na hamburger, 1 cibuli nakrájenou na plátky, 2 rajčata nakrájená na plátky, kečup nebo majonéza

Postup: V míse promíchejte mleté maso, koření, podle chutí sůl, worcesterovou omáčku, hořčici a vše dobře promíchejte. Pak vytvořte 6 placatých bochánků o tloušťce asi 1,5 centimetru. Zakryjte je mikrotenovou fólií a vložte do lednice. Připravte pánev s teflonovým dnem, nebo gril na přímé grilování.

Burgery opékejte nebo grilujte 3–5 minut z každé strany. Housky rozkrojte a z každé strany opečte asi minutu. Na spodní polovinu housky vložte list salátu, na něj položte hotové maso, cibuli, plátek rajčete, kečup nebo majonézu, a přiklopte druhou polovinou.

Štika pečená vcelku na zelenině s vařeným bramborem a máslem
Ryba nemá chybu. Vyzkoušejte s Deníkem štiku nebo mořského vlka

Kozí sýr ve špeku s cuketkami s česnekem6 porcí

Ingredience: 900 g kozího sýra, 2 dcl slunečnicového oleje, 800 g cukety (můžete kombinovat žlutou a zelenou), sůl, 4 stroužky česneku, tymián, 150 g tenkých plátků domácí slaniny

Postup: Cuketu nakrájenou na plátky silné zhruba půl centimetru zprudka orestujte. Zakápněte olejem, osolte a přidejte plátky česneku. Nechte do druhého dne odležet. Kozí sýr rozdělte na 6 porcí, každou zabalte do slaniny, pokapejte olejem a přidejte v ruce rozetřený tymián. Nechte v pokojové teplotě 20 minut odležet. Pokud používáte sýr příliš měkký, dejte ho do trouby (180 °C) nebo na gril na alobalu, abyste s ním mohli lépe manipulovat. Servírujte s vychladlými cuketkami.

Vepřová krkovice na medu, chilli a jogurtu6 porcí

Ingredience: 1200 g vepřové krkovice bez kosti, 600 g bílého jogurtu, 120 g medu, chilli papričky čerstvé, hrubozrnná sůl, 60 g hrubozrnné hořčice, bylinky podle chuti

Postup: Krkovici nakrájejte na 6 porcí. Z jogurtu, medu, sekaných chilli papriček, hořčice a bylinek připravte marinádu. Tu vmasírujte do masa a nechte do druhého dne odležet. Z masa pak odstraňte tolik marinády, kolik dokážete, aby se nepřipalovala, a opékejte na pánvi, v troubě (180 °C) nebo na grilu 4 minuty na každé straně. Solte až při servírování. Ideální příloha je čerstvé pečivo nebo zeleninové saláty.

Masopustní tabule byla vždy bohatá.
Černá polévka, koblihy nebo škvarky na víně. Zkuste skvělé masopustní recepty