Online reportáž

Za pátek přibylo 124 nakažených, dnem s nejvyšším nárůstem tak zůstává čtvrtek 19. března s 205 případy. Od včerejšího večera přibylo 162 lidí s nákazou koronavirem. V Thomayerově nemocnici v Praze-Krči jsou čtyři zdravotní sestry nakažené nemocí COVID-19, na výsledky testů páté se čeká. Koronavirem se nakazila i lékařka z gynekologicko-porodnického oddělení kolínské nemocnice.

Thomayerova nemocnice. Ilustrační foto.
Čtyři sestřičky z Thomayerovy nemocnice se nakazily koronavirem. Dvě od pacienta

Nejvíce infikovaných je v Praze a Středočeském kraji, mezi nakaženými je více mužů než žen. Tři dosud vyléčení lidé jsou z Děčína, v pátek se uzdravila žena z Frýdku-Místku. V sobotu pak další dva pacienti, z nichž jeden ležel v nemocnici v Ústí nad Labem a druhým byla jedna ze dvou cizinek, které se nakazily na začátku března, byla hospitalizována v Nemocnici Na Bulovce v Praze, uvedla na tiskové konferenci Hana Roháčová, primářka z Nemocnice Na Bulovce. 

Kvůli nákaze zatím v Česku nikdo nezemřel. "Za včerejší den (pátek) jsme vyšetřili 2085 osob. Zapojujeme další laboratoře a zvládáme testovat čím dál víc lidí. Celkem jsme od začátku vyšetřili 13 704 osob," napsal ráno na twitteru ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Po poledni se počet nakažených zvýšil na 925.

Několik pacientů zůstává ve velmi vážném stavu. Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně přijala další dva pacienty s nemocí COVID-19 ve velmi vážném stavu. Jsou napojeni na plicní ventilátor. Už dříve přijala jednoho pacienta. Další vážně nemocní leží v Praze. U pacienta ležícího v kritickém stavu s nemocí COVID-19 ve Všeobecné fakultní nemocnici budou moct lékaři použít experimentální lék Remdesivir. Nemocnice ho ale zatím neobdržela.

Zástupci vlády, která čelila kritice za nedostatek ochranných prostředků, přišli v pátek na pražské letiště, kde půl hodiny před polednem přistálo letadlo s dodávkou 1,1 milionu respirátorů z Číny. Další dvě zásilky se čekají v sobotu. Už teď je jasné, že zásilka bude mít zpoždění. 

Ministr vnitra Jan Hamáček, premiér Andrej Babiš, ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, epidemiolog a náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula
Stát se chystá na úder koronaviru: nakupuje plicní ventilace. Objednal jich 400

Velkokapacitní letadlo by mělo v Pardubicích přistát v sobotu ve večerních hodinách, původně byl ale přílet plánován na 11. hodinu dopoledne.

„Naložit 100 tun materiálu může chvíli trvat a v Číně jim to dalo pěkně zabrat. Proto se posouvá plánovaný přílet letounu An-124 Ruslan,“ informovalo Ministerstvo obrany na Twitteru. Z Šen-čenu Antonov odstartoval po třetí hodině ranní. Armáda ČR rovněž zveřejnila záběry z nakládání potřebného materiálu na palubu letadla.

Zdravotnický materiál dovezený z Číny se ukládá v centrálním skladu u Pardubic, odkud se rozváží dál do krajů. Hejtman Vysočiny pověřený vedením Asociace krajů Jiří Běhounek (za ČSSD) dnes kritizoval ministerstvo zdravotnictví řízené Vojtěchem Adamem (za ANO), že nezvládá zásobování svých organizací ochrannými prostředky a "fatálně selhává".

Premiér Andrej Babiš (ANO) poté sdělil, že vláda v pondělí změní systém distribuce, většinu převezme ministerstvo vnitro. "Ministerstvo vnitra je na distribuci vhodnější, má hasiče, kteří to realizují," uvedl Babiš. Změnu v modelu rozdělování respirátorů a roušek chystá proto, že kraje musí přerozdělovat pomůcky svým nemocnicím a záchranné službě. Z poslední dodávky pomůcek z Číny ale regiony dostaly méně, než měly, protože část respirátorů proti plánu odebralo ministerstvo zdravotnictví.

Nahrávkou ze sociálních sítí se zabývá policie

Policie se také zabývá zvukovou nahrávkou ze sociálních sítí, podle níž má být v Česku v noci na pondělí nebo po dosažení tisícovky nakažených novým koronavirem zaveden zákaz vycházení. Policie to uvedla na twitteru. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) je to nesmysl.

Nahrávka namluvená hlasem mladé ženy se odkazuje na informace od kamarádčiny matky, která pracuje na ministerstvu. Policie se nahrávkou zabývá od dnešního večera, oznámila. "Obsah (nahrávky) nese známky šíření poplašné zprávy," uvedla policie na twitteru. Upozornila také, že tento trestný čin je v době nouzového stavu země postižitelný vyšší trestní sazbou až osm let vězení.

Lidé s rouškami v samoobsluze v Olomouci
Téměř polovina lidí nedodržela karanténu po návratu z Itálie, ukazují data

"Je to nesmysl," napsal Babiš na twitteru k obsahu nahrávky. "Nic takového nikdy nebylo na stole," dodal. Je to podle něj podobně vylhaná zpráva jako informace o karanténě pro Prahu. "Prosím vás, nedělejte to, neděste lidi, není k tomu důvod. Nebuďte zlí. Děkuju moc," dodal.

Odborníci i politici apelují na veřejnost, aby dodržovala omezení pohybu na veřejnosti a karanténu, jinak mohou nastat ještě drastičtější opatření.

Lidé se fotí ve vyrobených rouškách:

Od půlnoci začala pro takzvané pendlery platit přísnější pravidla. Přes hranice smějí pouze s vyplněným formulářem od zaměstnavatelů doplněným navíc každodenním razítkem. Policie dává razítka na hranicích každému ráno při výjezdu a po příjezdu zpět. Situace na přechodech dnes byla klidná, moc pendlerů v sobotní dopoledne přes hranice za prací nejezdilo.

Vláda nová pravidla zavedla kvůli tomu, že někteří lidé režim, který dovoluje zemi opustit v době opatření proti epidemii koronaviru, zneužívali.

Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula uvedl, že epidemie koronaviru v Česku bude narůstat ještě zhruba měsíc, a to za předpokladu, že všichni lidé budou dodržovat pokyny vlády a lékařů. V opačném případě může trvat ještě déle.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník