„Zatím to zvládneme bez prodloužení nouzového stavu,“ uvedl v pořadu Partie předseda vlády Andrej Babiš s tím, že nouzový stav tak skončí 17. května. „Omezení budou vydávána podle zákona na ochranu veřejného zdraví,“ doplnil posléze ministr vnitra Jan Hamáček.

V pondělí má dojít k rozvolnění dalších opatření, když budou moci mimo jiné otevřít kina či divadla. „Je důležité si uvědomit, že ten virus tady bude pořád. V současnosti ale máme vlastní zkušenost a můžete případně ta opatření zase operativně zpřísnit,“ konstatoval Hamáček.

Natáčení videa.
Konec půstu, hospody znovu otevřou. V Opavě pojali pozvánku originálně

Podle premiéra Česko koronavirovou epidemii zvládlo. „Byli jsme první země, která zrušila lety do Itálie a dalších zemí a zavedla povinné nošení roušek. Jsme druhou zemí, která rozvolňuje opatření a jsme tak v elitním klubu zemí, které koronavirus zvládají velice dobře,“ upozornil Babiš.

Stejný názor vyjádřil i Hamáček, jenž je šéfem Krizového štábu. Zdůraznil také, že Česko nepatří k zemím, které by málo testovaly. Podle něj bylo použito milion rychlotestů na protilátky i klasické testy. „Myslím, že je to solidní číslo,“ prohlásil ministr vnitra.

 

Babiš následně připustil, že na začátku krize byly problémy a chyběla koordinace. Pochválil však hygienické stanice za zvládnutí epidemie.

Hamáček také řekl, že nový zvláštní zákon, který vláda připravila, bude Sněmovna na žádost opozice projednávat standardním způsobem, i když se budou zkracovat lhůty k jeho projednání.

"Současně ministerstvo vnitra připraví komplexní revizi krizové legislativy. Proč? Protože my jsme museli bojovat se zbraněmi, které jsme měli. A české krizové zákonodárství je postaveno na tu jedinou pohromu, se kterou máme velké zkušenosti, a to jsou povodně," popsal Hamáček. Zákony proto podle něj neřeší situace kolem epidemií.

Změní se pravidla pro nošení roušek? 

Podle Hamáčka i Babiše by roušky nově mohly být povinné jen v uzavřených prostorech, venku by je lidé nosili pouze na doporučení. Vláda se bude možným dřívějším uvolňováním zabývat v pondělí.

„Je potřeba debatovat o tom, jak dál s rouškami, jestli je nenosit jen ve vnitřních prostorech, zítra na vládě o tom budeme debatovat," nastínil možný budoucí vývoj Babiš.

„Řešení, které by se mohlo nabízet, je, že roušky budou povinné pouze v uzavřených prostorách, to znamená v obchodech, v kinech, v MHD a mimo uzavřené prostory vláda doporučí lidem nošení roušek a bude to na nich, aby se rozhodli, že chtějí chránit ostatní," dodal Hamáček.

Ilustrační snímek
Raději venku než ve třídě. Petice požaduje, aby byla umožněna výuka v přírodě

Podle epidemiologa Rastislava Maďara je mytí rukou, zachovávání rozestupů mezi lidmi a právě nošení roušek základní trojicí opatření, která v ČR umožnila epidemii zvládnout. "Když budeme v dalších dvou velkých vlnách rozvolňovat opatření, tak bychom si potřebovali tuto základní trojici opatření, která nás chrání, zachovat," uvedl ve druhé části pořadu.

Politická debata

Pondělní debata na vládě o tom, jestli není na čase roušky venku přestat nosit, bude podle něj politická. Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD) se kloní ke stanovisku epidemiologů. Je potřeba ale podle něj používat zdravý rozum, třeba pokud je člověk venku jen s rodinou.

Zákaz pohybu na veřejnosti bez ochranných prostředků dýchacích cest platí v Česku od 19. března. Za ochranné prostředky se počítají roušky, respirátory, ústenky, šátky, šály, nákrčníky či jiné prostředky, které brání šíření kapének. Výjimku mají například děti v mateřských školách nebo dětských skupinách, řidiči veřejné dopravy v uzavřených kabinách, členové domácnosti jedoucí v jednom autě, autisté, děti do dvou let nebo za určitých podmínek umělci provádějící autorské dílo.