V nemocnicích bylo ve středu 8910 pacientů s covidem, vážný průběh nemoci mělo 1989 z nich. Počet hospitalizovaných je o několik stovek nižší než předchozí dva dny, kdy přesáhl devět tisíc. Zatím nejvíc lidí s koronavirem za dobu trvání epidemie bylo v nemocnicích podle revidovaných údajů toto pondělí, kdy ministerstvo evidovalo 9429 hospitalizovaných, přes 2000 z nich vyžadovalo intenzivní péči. V nemocnicích je nyní volných 11 procent všech lůžek na jednotkách JIP a ARO, pro covidové pacienty jich zbývalo 124.

Nový přístroj pomáhá lékařům třebíčské nemocnice při operacích kolene a kyčle.
Covid zastavil tisíce operací. Lidé navíc hazardují, odhlašují se z kontrol

Zátěž nemocnic je dál enormní a větší, než udávají statistiky. V nemocnicích totiž dál zůstávají i lidé, kteří již nejsou vedení jako pozitivní, ale jsou ve vážném stavu. I když denní přírůstky v mezitýdenním srovnání v posledních dnech klesají a reprodukční číslo se drží pod hodnotou jedna, což značí zpomalování epidemie, nemocnice zůstávají přetížené. Vláda, která se sejde dnes večer, proto nechystá zásadní rozvolnění nynějších omezení a hodlá žádat o prodloužení nouzového stavu i po 28. březnu.

Od loňského března si nákaza novým typem koronaviru v Česku dosud vyžádala 24 117 lidských životů. Poslední tisícovka úmrtí přibyla za pět dní. V posledních době umírá s covidem kolem 200 lidí každý den. Letošním denním maximem je 233 úmrtí z 8. března, což je druhý nejhorší výsledek od vypuknutí epidemie. Více lidí s covidem zemřelo pouze 3. listopadu, a to 262.

Nejvíce se epidemie v posledních dnech šíří na Jindřichohradecku a Mladoboleslavsku, kde za poslední týden přibylo víc než tisíc nových případů na 100.000 obyvatel.

Nová podoba systému PES

Laboratoře provedly ve středu víc než 155 tisíc testů na přítomnost nemoci covid-19, zatím nejméně v tomto týdnu. V mezitýdenním srovnání bylo testů o zhruba 27 tisíc méně. Zhruba 80 procent provedených testů bylo méně citlivých antigenních, zbytek spolehlivějších PCR testů. Pozitivních bylo 36 procent ze všech vzorků, takzvaný klouzavý průměr za sedm dní se pohybuje kolem 33 procent.

Konspirátoři nejprve tvrdili, že se testovacími tyčinkami zaváděly do těla čipy, teď prý živí parazité – tajemné morgellony. Ilustrační foto.
Nový strašák šiřitelů lží: Testovacími tyčinkami nám strkají do hlav morgellony

Index epidemického rizika PES zůstává pátý den 71 bodů a desátý den ve čtvrtém z pěti stupňů pohotovosti. Oproti předchozímu dni zhruba o šest setin kleslo reprodukční číslo, mírně se zlepšily také ostatní tři ukazatele pro výpočet skóre - tedy průměrný počet nakažených na 100 tisíc obyvatel za dva týdny, čtrnáctidenní průměr nakažených mezi seniory i podíl hospitalizovaných, u kterých se covid-19 prokázal až v nemocnici.

Původně se indexem měla řídit opatření proti šíření nákazy, nyní už jeho hodnota není relevantní. Do příštího týdne by ale měla vzniknout upravená podoba protiepidemického systému PES s jasnými kritérii pro uvolňování.2.