Odborníci se shodují, že stát to sám neutáhne a musí v této oblasti víc spolupracovat se soukromými a neziskovými organizacemi. Asi dvě stě tisíc Čechů se o nemohoucí příbuzné stará doma, přibližně patnáct tisíc lidí ale podle prezidenta Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR Jiřího Horeckého už nyní akutně shání lůžko v domově seniorů či jiném pobytovém zařízení. 

Účastníci nedávného sněmovního kulatého stolu proto diskutovali o tom, jak kapacity rozšiřovat a služby zkvalitňovat. „Je třeba hledat cesty, jak zainvestovat vznik nových domovů a do systému dostat další finanční zdroje nad rámec příspěvku na péči a dotací k jejich potřebnému rozvoji,“ uvedl poslanec sněmovního výboru pro sociální politiku Jan Bauer (ODS).

Od ledna příštího roku si v domovech pro seniory a dalších pobytových zařízeních připlatí. Na základě nové úhradové vyhlášky klienti za pobyt zaplatí 280  korun
V domovech důchodců si od ledna připlatí za ubytování i jídlo

Podle ředitele domovů seniorů BeneVita Jiřího Duška je zároveň nutné narovnat podmínky pro veřejné a soukromé poskytovatele služeb. „Jako soukromí poskytovatelé máme ceny za služby nastavené podle úhradové vyhlášky. Narozdíl od veřejných poskytovatelů ale nedostáváme státní dotace,“ zmínil.

Narovnání podmínek prosazuje i ředitelka Diakonie Valašské Meziříčí Květoslava Ottová. Nerovnost je podle ní i v odměňování zaměstnanců. „Nestátní zařízení se řídí vyhláškou o minimální mzdě. Zřizovatelé příspěvkových organizací z řad obcí či státu ale zákonem o platu státních zaměstnanců,“ řekla. Pracovníci v nestátních zařízeních tak berou i o několik tisíc korun méně.

Chystaná novela

Náměstkyně ministra práce a sociálních věcí Zdislava Odstrčilová slíbila, že úředníci se náměty budou zabývat. Připravují totiž velkou novelu zákona o sociálních službách, která má platit od roku 2025. Její parametry ještě nejsou stanoveny, Odstrčilová ale chce, aby peníze šly přímo za klientem a podmínky v zařízeních se srovnaly.  

Za podstatnou považuje dostupnost, efektivitu a kvalitu služeb. „Primární je prevence, kdy je rodina schopna řešit péči sama a stát nastupuje co nejpozději. Musíme ale umět najít lidi, kteří se bez pomoci státu neobjedou,“ zdůraznila.

Domov pro seniory. Ilustrační foto
Další rána pro Čechy. Senioři a handicapovaní si mají připlatit za domovy

Jak vyplynulo ze slov výkonného ředitele České asociace pojišťoven Jana Matouška, lidé chtějí záruky. Proto se dvě třetiny z nich touží na stáří pojistit a zajistit si tím výplatu pravidelné měsíční částky na péči či místo v domově seniorů. Pojišťovny podle Matouška poskytnutí takových služeb zvažují.

Příklad dobré praxe spolupráce mezi veřejným a soukromým sektorem představil radní Kraje Vysočina pro sociální oblast Jan Tourek (KDU-ČSL). Součástí tamní krajské sítě je domov pro seniory s více než dvěma sty lůžky v Humpolci, který na své náklady vybudovala společnost SeneCura. Objekt patří kraji, kerý se zavázal přispívat na provoz. „Koncesní smlouva je na pětadvacet let,“ sdělil radní.