Dobytek chovaný v ekofarmách musí být začervený, domnívá se řada Čechů. Naopak zvířata, která stráví celý den v uzavřených halách na betonu, v sobě mnoho parazitů mít nebudou. Jenomže je to omyl.

Čeští badatelé nyní zjistili, že se tyto chovy od sebe prakticky neliší. Alespoň pokud jde o parazity. Červy totiž ve svém trávicím traktu nosí zvířata v obou případech.

Trus pod mikroskopem

Nic na tom nemění ani skutečnost, že se zvířatům v běžných farmách častěji podávají přípravky na odčervení. „Množství parazitárních infekcí to nikterak statisticky neovlivňuje,“ uvedli vědci z Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů při České zemědělské univerzitě v Praze.

Roztoč
Veterináři varují: Přípravky na odčervení přestávají účinkovat

Ukázal to nedávný experiment, během kterého vědci odebrali vzorky z osmadvaceti kozích farem. V polovině z nich zvířata pobývala v halách, druhá půlka farem hospodařila ekologicky. Tyto vzorky potom vědci zanalyzovali.

Pozor na tasemnici!

Výsledek: všechny testované farmy byly na parazity pozitivní. Kozy v sobě měly hlavně prvoky neboli kokcidie, ve vzorcích se ale našly také strongylidní hlístice. Bylo přitom úplně jedno, jestli běhají ve dne po pastvině, nebo jsou zavřené za zdmi hal.

„U některých koz jsme zaznamenali také zvýšený výskyt plicnivek – tedy parazitických červů z třídy hlístic, kteří se usazují v průdušnicích, průdušinkách a plicních sklípcích napadeného jedince,“ dodávají čeští badatelé.

Jediným parazitem, který převládal u ekologicky chovaných koz, byla tasemnice. Zatímco ve vzorcích odebraných v takzvaných konvenčních farmách narazili badatelé na její stopy jen ve 14 procentech případů, vzorky z ekologických chovů je obsahovaly dokonce ve 43 procentech případů.

ilustrační
Maso bez masa. Jsou vegetariánské náhražky zdravější?

Odborníci proto lidem doporučují, aby maso před použitím radši pořádně přemrazili. „Proti tasemnici bezpečně pomáhá zmrazení masa na minus dvacet stupňů po dobu několika dní,“ potvrdil parazitolog František Stejskal. Jakékoliv maso by lidé měli také náležitě tepelně upravit.

Chovatelům zvířat pak veterináři doporučují: nepřehánějte to s odčervováním. Než zvířeti podáte přípravek na odčervení, nechejte nejpr-ve otestovat jeho trus. „Teprve pokud je vzorek na parazita pozitivní, měli by chovatelé zvíře odčervit,“ říká veterinář Jiří Žák. Léky na vnitřní parazity totiž přestávají kvůli nadužívání účinkovat.